När jag skrev OS-historia

För 15-20 år sedan var mitt OS-intresse så exceptionellt stort att jag skrev krönikeserier om OS: 20-25 avsnitt till en rad dagstidningar om spelens historia: bäst och sämst, kul och kasst plus massor av kuriosa.

 

Till OS-historiens främsta svenska turister någonsin tror jag att jag utnämnde ”Billan” Westins man, iklädd statistrollen som skidskytt med begränsad skyttetalang och svenska tyngdlyftningslandslaget i Los Angeles – de fyra som totalt dominerade ingångsvikterna och fick placeringar, i fall de nu klarade just ingångsvikterna. Det var killar som var optimalt odopade i ett av tidernas mest testosteronstinna startfält. De fick upp ungefär lika mycket som kinesiskor och bulgartjejer lyfte några år senare.

 

Den stora svenska friidrottsgruppen i Rio skulle kunna ta en topp tio-plats på den sommarlistan. Visserligen var man lika placeringsmässigt dåliga i Mexiko 1968 men man tog i alla fall två sjätteplatser och en skadad Ricky Bruch blev åtta i diskus. De två andra finalisterna, Bosse Forssander hade fortfarande tagit guld på 110 meter häck i SM liksom Åke Nilsson i spjut.

 

Jag ska inte klaga på de aktiva – hade min tidigt avslutade höjdhoppskarriär inte tagit timeout efter ett skolmästerskap och en bruten nacke hade jag också försökt ta mig tiil OS. Kan man dessutom bli femma, eller sjua, på 193 cm med lite genusmanipulation så känns vägen öppen till medalj.

 

Jag är tacksam för ofta väldigt bra insats av Viasat.  Vad jag dock inte begriper är hur de kan sälja ut sin journalistiska heder åt nationalismen och vänskapskorruption. När friidrottsexperten, (här även känd som ”Gubbe nr 3”) ska sammanfatta den svenska friidrottsinsatsen kallar han det ”tråkigt”. Punkt slut. Inga utpekade, ingen analys, inget försök att ifrågasätta ansvariga i förbund och SOK. Framförallt ingen historisk kontext annat än en ren klinisk resultmässig. Det är bedrövlig byk som Viasat inte vågar tvätta eller ens tala om. Det är hyckleri och nej, SVT var inte bättre på sin tid, tvärtom!

 

Jag skulle till exempel vilja veta varför höjdhoppet nu lagt ribban så mycket lägre – vill ingen med talang hoppa utan det är enbart långa ben som gäller? Jag skulle också vilja veta varför Sveriges lag på 4 x 400 meter från München 1972 hade slagit Brasilien i årets final. Det är en rimlig begäran!