Skandinavisk fotboll suger Del 1: MFF

Fotbolls-EM var inte upplyftande ur Skandinaviskt perspektiv. Ett lag kvalificerade sig och det hade ett (eller var det rent av två?) egna avslut på mål på tre matcher mot mediokert motstånd – ingen av de tre andra lagen hade en bra turnering. Sverige hamnade i ”livets grupp” och var kalla som ett lik.

När nu kvalen till höstsäsongens breddtävlingar på klubblagsnivå är genomförda kan man konstatera exakt samma symtom. Ett lag vidare, FCK, tack vare gynnsam lottning och lite tur. Inget ens i Europa League där nästan alla ändå får vara med är regionen representerad. Rosenborg, mäktiga Rosenborg som spelade ut svenska mästarna föll i går Austria Wien.

Jag ser ingen diskussion om diagnosen. Inga som kommer med planer och idéer om hur de skandinaviska toppklubbarna ska kunna ändra den dystra prognosen. Krishantering någon? Jaså inte det men kanske en bred diskussion om långsiktiga visioner och konkreta planer på ett konferenshotell? Nähä. då är kanske allt bra eller är länderna alltför fattiga, saknar de publik, media och fotbollskultur?

MFF är väl det bästa klubbexemplet – en klubb som stod på toppen för exakt ett år sedan efter att ha slagit ut Celtic ur kvalet. Vad har hänt sedan dess? En förfärlig höst där man avslutade sin kvart i den internationella fotbollens spotlight med 0-17 på tre matcher.

Nu, en knapp ledning i allsvenskan, utslagna ur cupen i våras, utslagna i cupen redan innan hösten är här. Beror det på att man blivit söndervärvade – att alla stortalanger försvann utomlands och att det tar tid att spela ihop ett nytt lag, som till exempel Norrköping tvingats göra?  Beror det på att man har ont om pengar? Beror det på att man betalar alltför låga löner och sign-on bonus?  Att man inte har tillräckligt bred trupp och en bra reserver på alla positioner?

Eller beror det i MFF:s fall på att nära-slutet-spelaren Markus Rosenberg inte är på plan eller motiverad så är MFF helt enkelt jävligt dåliga, det vill säga att det är han, superproffset som gör MFF bra och att resten av klubben solar sig i hans glans?

Ps I den mån det är hybris och lättsinne är de i gott sällskap. Förra säsongen åkte Southampton ut i kvalet, nu har det storma stolta West Hams tur att fokusera på EPL istället för Europa League.

Annonser

About this entry