Island obesegrade, även i basket/varför förbundskaptener sällan blir bra TV-experter

 

EM-kvalet har inlett med ett nytt isländskt vulkanutbrott. Den säkra segern mot Cypern borta var kanske inte helt otippad men en lätt vinst mot Schweiz imponerar mycket. Schweiz är ett lag som Sverige brukar ha svårt för. Nu lär inte islänningarna röra Belgien på onsdag men ändå – de är fantastiska i bollsporter, islänningarna!

 

Sverige spelar jämnt borta mot det sämsta balkanlag jag någonsin sett: Bosnien and Herzegovina med två NBA-stjärnor och en av världens bästa 17-åringar (Musa) håller på att förlora mot ett väldigt mediokert svenskt lag.  Man spelar enkelt över Sveriges tokhöga försvar och får massor av två mot två och andra möjligheter att göra enkla poäng men missar och begår turnovers så att man gapar. Och trepoängsskyttet suger fast det senare beror på att Sverige spelar bra zonförsvar när man går ner i en liten box och låter hemmalaget ta hemmalagsskott – man försöker impa på publiken!  Mirza Teletovic, en av världens bästa trepoängskyttar i Phoenix Suns skjuter mot Sverige 2/16…

 

Offensivt skjuter Sverige bra i perioder men oftast uselt. En som alltid skjutit uselt, även i svenska klubblag är Thomas Massamba: bra försvarare, grymma offensiva returer men 0/4. Vore intressant att kolla vad han har för skottprocent under sina 96 landskamper, ifall man undantar rena layups. Är det över 10 procent?  Man vet att när han tar skott blir det retur.

 

Det är naturligtvis inte något som CMores expert, före detta förbundskaptenen för damlandslaget, Lasse Johansson påpekar. Han kommer med bra inpass ibland men väljer hela tiden att se saker från den positiva sidan. Typ: när Sverige tar fyra offensiva returer i samma anfall så haussar han det och nämner inte det katastrofala skyttet. Han känner personligen alla inblandade och vågar i princip inte säga ett enda negativt ord. Likt en förbundsanställd gläds han ständigt över att Sverige hänger med och är tyst om att det lag Sverige möter förmodligen gör sin sämsta landskamp genom tiderna. 4/24 treor tror jag inte man är stolt över eller att Sverige tar fler offensiva returer – första gången i historien Sverige gör det mot seriöst motstånd?  B and H tar blott 64 skott medan Sverige hystar i väg 81, varav 44 treor – även det rekord och hur kunde Sverige ha fler ass på bortaplan mot en av världens främsta basketkulturer?

 

Kul att se Sverige hota och roligt med några bra individuella insatser som Carl Engströms 3/4 skott och 6 returer på 18 minuter och Cerapowisc skytte.  Mindre kul att se misslyckad coachning. Paret Vedran Bosnic med Pontus Frivold och Fredrik ”Eos damlag” Joulamo som assisterande satsade på att bänkspelare skulle gå in och trepoängsskjuta Sverige tillbaka.  Vilket inte varit en tokig taktik ifall de lyckats. Nu kom t ex Anton Gaddefors in och skött 1/8 på åtta minuter…

Själv slutade jag titta när B and H ledde med 13 och fem minuter kvar. Det lär ha blivit 74-71 men i skottprotokollet är det 74-69! Fast det var mycket strul med tidtagningen, svenska treor som blev tvåor och missade sekretariatspoäng!

Ps Jag älskade kroaten Damir Mulaomerovic ( utom när han spealade för Madrid)  men som coach suger han betänkligt – i alla fall efter två matcher med B and H.

Annonser

About this entry