Världens bästa bok om tennis någonsin?

imageTvå nya böcker om sport har hittat hem till mig, och jag väntar med spänning på ”Carro” Klüft och The Maulers självbiografiska alster som kommer från Norstedts i nästa vecka. Men först de här två som jag arbetsöverlastad och resande har svårt att hinna läsa just nu ( plus alla fotboll som plötsligt spelas överallt och naturligtvis måste ses… Gör ändock ett försök de kommande dagarna.

 

Olympiastadion är en norsk nättidskrift med förlag löst knutet till det norska författarlandslaget. Många intressanta featuretexter där, inte minst om cykling och fotboll.  Antologin kom i veckan då det var dubbelmöte i Oslo mellan Norge och Tyskland. Den massaker de ickeskrivande norrmännens landslags föll offer för har ni säkert koll på men vet mindre om att författarna tog en skön skalp och vann 1-0.

 

Antologin blandar till norska översatta texter av författare från båda landslagen, plus annorlunda fotbollsromantiska bilder av en polsk fotograf. Matchen kan ni läsa om på svenska Förfatarlandslagets hemsida,  en recension kommer vad det lider både här och där.

 

Har lagt ut en förfrågan till mina kulturredaktörer om den andra titeln. David Foster Wallace var en av den amerikanska litteraturens stora namn och talanger fram till han begick självmord för åtta år sedan, endast 46 år gammal. Han skrev om allt möjligt, vann priser för allt, men är det ett tema som återfinns mer ofta än andra i hans texter så är det just tennis.  Det finns en bra text, tagen ur förordet i The New Yorker. Förmodligen en bok som tillsammans med ” I huvudet på John McEnroe”  tävlar om titeln ”Världens bästa tennisbok”.

 

Annonser

About this entry