Hade Bosse Petersson mens igår?

Manliga herrfotbollsexperter måste få lov att ha en dålig dag ibland. Precis som Lotta Schelin ibland måste få ha mens. Nu är förstås Lottas utspel kopplat till ett reklamkontrakt för just dylika preventiva produkter medan Bosse Peterssons närmast oförklarliga och plötsliga brist på spelförståelse och analysförmåga i matchen Liverpool-Leicester troligtvis inte har samma orsak – men kanske en reklamkampanj för andra piller eller allmänt synförbättrande produkter dyker upp i nästa vecka?  När rannsakningens dag närmar sig kommer ändå reklam-TV alltid reklam-TV eller för att anspela på en populär fotbollsfras: TV-reklam var då och TV-reklam är nu!

 

När jag ser matchen på min 28-tums Macskärm förstår jag två saker. Att de två på Viasat även de ser matchen på en skärm (fast kanske av lite sämre kvalité?) eftersom de först uppmärksammar t ex offside när det tydligt visas i bild och att några taktiska dispositioner är omedelbara och ja nästan påträngande uppenbara. Desto mer som expert BP ignorerar just dessa ju mer frustrerad blir jag – det är tydligt att något är väldigt fel med Bosse Peterson den här dagen.

 

Som att Leicester har ett grymt starkt försvar och mittlinje men att de är väldigt långsam, både i djupled och sidled. Huth och Wes Morgan är helt enkelt alltför orörliga och det är där nyckeln till att vinna mot Leicester ligger. Vilket naturligtvis Klopp insett. Alltså måste Liverpool hålla en absurd bredd och få kylskåpen i mitten att röra sig.  De båda första målet är skolexempel på Klopps taktik.

 

Milner ( som trots rutinen var dålig vänsterback men haussas av BP)  ligger som sidlinjesslickande vänsterytter och får bollen samtidigt som Sturridge gör en löpning ner mot hörnflaggan och får högerbacken efter sig. Så plötsligt är där en underbart tom yta som Firmino löper in i och gör 1-0 i. Det är bra av alla som rör bollen men BP nämner varken bredden eller Sturridge löpning – trots femtielva repriser.

 

Vid tvåan löper Firmino från de två kylskåpen upp mot mittlinjen vilket får dem att följa med. Samtidigt som Liverpool håller bredden och ytterbackarna ligger alltför långt isär för att gå in och täcka ytan som uppstår bakom kylskåpen. BP fortsätter att ignorera både bredden och den avledande, helt avgörande löpningen. Han pratar bara om Sturridge klack men som expert – är det inte det andra han borde fokusera på, inte klackar och in i absurdum upprepade målcred? Gång på gång förfaller BP till det som jag tycker är en fotbollsexperts kardinalfel: ”bolltittande” och obegränsade målskyttshyllningar. Men BP verkar bara se vad de eller den som har bollen gör, inte något av de andra 21 spelarnas agerande.

 

Att BP har en horribel dag på jobbet accentueras av att han försöker göra Mignolet skyldig till Leicester reducering – när Lucas lyckas passa (Vardy?) framför tomt mål! Det fortsätter med att han genom hela matchen fortsätter trada om Liverpools omställningsspel som nyckeln till segern. Jo, det är naurligtvis omställningar  som skapar chanser när man backar hem och just satsar på dessa men det är inte det som varken är signifikativt för första halvlek eller för Klopps vinnande taktik.

 

BP kryddar sändningen med satser som ”jag tror inte det blir lika lätt för Leicester att överraska motståndarna den här säsongen” och ”onödigt av Mignolet att passa Lucas”.

 

Det är SÅ jävla uppenbart att Klopp vill att laget ska spela upp längs marken. Lucas står och väntar på bollen ända nere vid egen kortlinje. Mignolet lyckas genom en fint få Leicesters hårt pressande spelare att springa lite fel och skänka Lucas en extra sekund men det är tydligt både att Klopp kräver att Mignlet passar Lucas och att Ranieri krävt en oerhört hög och våldsam press just vid Liverpools korta insparkar.

 

Situationen som uppstår liknar väldigt mycket den som Danmark förlorade VM på 1986, mot Spanien. En kort, av tränaren, bestämd inspark och en erfaren mittfältare som vikarierande försvarare vilken förivrar sig, stressar och skänker bort ett mål genom att försöka passa tillbaka till målvakten när han ska göra allting utom just det. Tränare Ranieri borde få en assist till det målet istället för Lucas …   …men detta analyserar expert Bosse som om det var målvakt Mignolets fel.

 

När Mignolet några minuter senare ska gå ut och boxa bort en höjdboll är Lucas så stressad och känner så stort behov av att revanschera sig att han struntar i sin målvakt och ska själv försöka nicka bort bollen. Mignolet går alltså upp i en luftduell och upptäcker där sin egen, kortväxte, mittback. Mignolet når inte bollen och Leicester skapar ett farlig avslut på nick. När Mignolet går ut ska hans försvarare naturligtvis enbart försöka screena bort motståndare, inte gå upp och nicka och utmana sin egen målvakt.

 

Jag kräver inte att kommentatorn ska förstå det –det är OK ifall han dissar Mignolet eftersom han inte är expert men att Bosse P gör det samma är enbart pinsamt. Är man expert måste man kunna kräva mer, speciellt med Bosse Peterssons stora rutin. Eller är han blott alltför rutinerad, börja se lite trubbigt och kör på rutin som att dissa målvakter och förklara allt med ”snabbt ställa om”?

 

För att förstärka sin roll som expert och siare säger BP efter vad han anser vara Mignolets ”tabbar” att ”Liverpool inte kan vinna ligan med Mignolet i mål”. Det är en sats som kan diskuteras men inte bör tas upp när Mignolet i princip är felfri och Klopps taktik hade kunnat ge en seger på 5-6 bollar ifall det inte var för Schmeichels utmärkta målvaktsspel.  När Mignolet sedan gör några räddningar i andra är plötsligt målvakten i BP:s ögon väldigt bra och omdömet från första halvlek blir allt mer groteskt och besynnerligt.

 

Jag är inte ute efter att dissa TV-personligheter och ”experter” men det här var faktistk alltför dåligt för att vara en acceptabel lägstanivå på Viasat Fotboll. Tyvärr inte heller första gången som BP fallerar även om det kanske inte alltid sker med fyra veckors mellanrum. Jag tycker Bosse Petersson börjar likna Glenn Hysén och dennes universalförklaring till all fotbollstaktik: ”komma runt på kanterna”.  Efter att ha lyssnat på den analysen i 10-12 år tröttnade till slut Viasatledningen. De borde ta sig en funderare på om det inte är dags att BP göra samma sorti?

 

PS Jag tycker det är jättebra att vi börjar diskutera allt som har med idrott och vuxenprestationer att göra. Mens låg bakom ett av de största svenska OS-fiaskona genom tiderna när alla simmarflickor 1964 fick mens samtidigt. De hade legat på läger, påverkat varandra och nu rann medaljförhoppningarna all världens väg. Har det ”oförklarliga” fiaskot i öppningsmatchen i Kananda-VM när alla fick kramp i första halvlek en liknande onämnbar förklaring?

 

 


About this entry