Varför vågar inte Niva skriva sanningen?

I en lång, mycket välskriven och ganska intressant text i Sportbladet om HIF de senaste 30 månaderna låter Erik Niva många röster komma till tals. Alla dock inom HIF-familjen, i den mån det förekommer någon kritik i texten är det av hur före detta styrelser skött ekonomin.  Jag tycker att några fakta absolut borde ha varit med i texten men som Erik Niva av någon märklig anledning struntat i. Tre saker som ger en delvis annan bild av de inblandade och det som skedde den där förfärliga premiärdagen mot Djurgården våren 2014.

  1. Alla visste att det skulle bli bråk mellan supportrar den här dagen. Fjolårssäsongen hade Djurgårdare misshandlar personer och förstört serveringar/restauranger. HIF-are var ute efter hämnd. Under de omständigheterna hade det varit bäst med en liten begränsad kontingent DIF-are som polisen hade kunnat skydda. Istället erbjöd Paul Myllenberg Djurgården alla biljetter de ville ha. Den här långhelgen kom det fler bortasupportrar till Helsingborg än någonsin tidigare – 4000 av dem hade biljetter, så att HIF kunde tjäna pengar. Detta är en viktig orsak till vad som hände, både dödsmisshandeln och det efterföljande ”boxet” på Södra Stenbocksgatan inför massor av barnfamiljer, åldrande HIF-are och andra vilka djupt skrämdes av det nakna våldet mitt framför dem. Folk flydde i panik, en panik som alltså HIF:s dåvarande ledning delvis var ansvarig för.
  2. En annan möjlighet att hantera den kommande konflikten bättre hade varit i fall Polisen hade kunnat samarbeta med Kärnan, Helsingborgs IF:s egen supporterklubb. Fast supporterklubben hade sedan våren 2013 vägrat samarbeta med polisen – detta trots att de alltså var klubbens officiella supportrar och lydde under styrelsen. Så indirekt var det Myllenberg och styrelsen som av flathet, rädsla eller girighet vägrade samarbeta med polisen.
  3. Helsingborg var en fruktad stad för bortasupportrar eftersom man här ibland gav sig på ”julgranar”, fredliga bortasupportrar med klubbtröja men som inte ingick i någon hårdför supportergrupp. Till och med CMORE-gängen har berättat att man blev rädda när man märkte att det på vägen genom parken vid Kärnan och på vägen till hotellet låg gäng av huliganer i buskarna och väntade på bortasupportrar/julgranar att överfalla.

När man nu som Erik Niva med så många ord vill förklara och förstå vad som hände kan man inte ignorera  och utelämna vissa viktiga fakta. Det är svårt att förstå varför Erik Niva medvetet, eller eventuellt omedvetet, bidrar till att manipulera historieskrivningen.

Annonser

About this entry