Dubbel-Anders och de andra målvaktsexperterna

I fall en fotbollsmålvakt gör ett mindre misstag, slår en passning lite fel blir denne kritiserad och hånad. Ifall misstaget leder till ett avgörande mål får han eller hon hur mycket skit som helst.

 

Ifall en fotbollsexpert i svensk TV under samma match gör misstag på misstag, visar sin okunskap och arrogans genom att kritisera utan de nödvändiga kunskapen för att göra det  – då händer absolut ingenting. Inte ens de egna cheferna gör något för att styra upp och förbättra och kollegerna är antingen tysta eller slätar över för att inte framstå som okollegiala. De som drabbas, förutom möjligtvis luttrade målvakter, är naturligtvis tittarna.

 

Jag finner det oseriöst att utge sig för att vara expert på något man inte förstår. Själv förstår jag inte varför de ytterst ansvariga ser till att utbilda sina anställda och jag finner det anmärkningsvärt att de anställda inte själva söker fortbilda sig. Jag förmodar det har med stolthet att göra. Ifall man spelat fotboll på den yppersta nivån som Dubbel-Anders, Bosse Peterson, Jon Persson, Erik Niva, Pontus Farnerud, Daniel Nannskog med flera tror man lätt att man vet allt.

 

Själv blir jag så himla trött på TV-experter som så föga förstår av målvaktsarbetets grunder men ändå inte tvekar att dissa och kritisera.

 

Låt oss nu ta Dubbel-Anders som exempel, med meriter inte enbart ifrån flera av de allra bästa ligorna och landslaget utan från mitt korplag. Jag tycker han är en mycket bra expert vad gäller utespel men att han, med respekt sagt, har mycket mer än en suck av insikter vad gäller målvakter. Det är som om de inte existerade. Det är i tio fall av tio et bra av slut eller ett dåligt avslut – ett avslut bedöms aldrig i första hand från målvaktens perspektiv.

 

Det är likadant på  Viasat, Glenn Strömberg nämner sällan målvakter och då han gör det blir det ofta av fel orsaker.

 

Ta nu söndagsmatchen HIF-Norrköping. HIF:s bäste målvakt Matt Pryzdowski har äntligen efter fem månader på bänken åter fått Henrik Larssons förtroende. Dubbel-Anders dissar Matt Pryzdowski för att denna inte går ut och tar en boll som Peter Larsson har framför sig. Vi har ingen aning vad de två kommit överens om eller inte men vi vet att det är en väldigt dum boll att slå bakåt eftersom passningen blir kort och det kommer i så fall nära mållinjen och på fel fot för målvakten – det är med andra ord en boll inte ska slås med en snabb spelare i ryggen. Problemet har uppstått redan två ,tre sekunder tidigare då Peter Larsson inte slår en säker bakåt passning utan istället tror att hans målvakt vill och kan hinna ut i tid.

 

Men en bra målvakt ska inte gå ut där, mot egen spelare. Ska han, målvakten,  ha bollen ska den spelas rakt in i straffområdet – aldrig mot mållinjen.

 

Om Peter Larsson använt sig av alla den erfarenhet han har hade han sett till att bollen spelades i sidled till Matt. Istället försöker Larsson täcka ut bollen, schabblar, motståndaren lurar honom och får ett friläge där Matt snabbt är ute och gör en fin parad.

 

Dubbel-Anders dissar Matt och kommentatorn bredvid som inget hellre önskar att han ska ge intryck av att också vara en expert fyller på men skruvar upp kritiken ett snäpp, det är detta jag menar med ”åsikts-boskap”. Många svenska TV-kommentatorer tar iklätt sig den rollen. Det är inte professionellt.

 

När sedan Andreas Vaikla gör en bra räddning på ett fint avslut med skarv Jordan Larsson vid första stolpen så lyckas Dubbel-Anders berömma det fina inlägget, Jordans avslut och till och med Andreas Johanssons misslyckande att stänga Larsson. Alla gör det uppenbarligen jättebra  men den ende som gör det helt hundraprocentigt – Vaikla, hans nämns över huvud taget inte. Inte ens på tredje reprisen, i pausen, förstår Dubbel-Anders att se och ge Vaikla någon cred.

 

Det tycker jag är tråkigt, och ja oprofessionellt.

 

Moberg-Karlsson får ett drömläge när båda mittbackarna bestämmer att det är den andres ansvar. Lyckligtvis blundar Moberg-Karlsson och missar ett troligtvis givet mål.  Att ingen tar markering på Moberg-Karlsson i mitten påstår Dubbel-Anders är målvakten Matt Pryzdowskis fel – hur f  a n vet Dubbel-Anders det? Att båda mittbackarna springer bredvid och inte markerar – är det i första hand målvaktens fel att de inte tar markering?

 

Sedan följer samma mönster som när Viasat sände Liverpool helgen före – Bosse Petersson ser den målvakt han på felaktiga grunder grundligt dissat i första nu i andra göra några hyfsade räddningar och plötsligt öser man beröm över samma målvakt.

 

Dubbel-Anders är en klok och trevlig person, han är en bra utespelsexpert i TV. Det vore enkelt för honom att fortbilda sig under en vintervecka och sedan komma tillbaka och göra ett bättre jobb.

 

 

Annonser

About this entry