Keylor Navas och kontaktlinserna

Alla målvakter gör misstag. Det är inte hela världen. Värre är när misstag upprepas, samma misstag. Det antyder att målvakten har problem som kan leda till att förtroendet för honom minskar i egna laget och att motståndarna identifierar och försöker utnyttja svagheten.

 

Låt oss prata om Keylor Nevas – en nödlösning från allra första kontakten med Real Madrid. David De Gea skulle ha den platsen efter Casillas men Madrid tvingades vänta ett år.

 

Ett år senare uppstod den absurda situationen att Man United och van Gaal obstruerade kommunikationerna timmarna före transferfönstret stängde så De Gea blev kvar. Och sedan lämnade van Gaal och De Gea har inget emot Mourinho. Än så länge. Så nödlösningen Nevas är kvar, han som var en hygglig målvakt vars rykte boostades av ett bra men överdrivet haussat VM 2014.

 

I går mot Dortmund i CL såg Navas först och främst ut som en före detta Madridmålvakt. Han valde att boxa bollar som han borde hålla. Först en nick rakt i händerna och sedan en ganska lös frispark som borde varit en barnlek att hålla. Nu boxade Navas bollen på sin egen försvarare och bollen studsade in i mål. Det var en så usel boxning att jag förmodar något var väldigt fel. En målvakt på den här nivån agerar inte så här.

 

Vanligtvis väljer man att utan trafik och motståndare att boxa istället för att hålla ett avslut eftersom det är

  1. ett hårt avslut
  2. en vobblande bollbana

En utboxning var helt OK, de två följande var helt fel beslut. Bollarna var inte hårda och rakt i händerna på Navas.

 

Så varför?  Det troligaste är inte att Navas plötsligt blivit usel och rädd utan förklaringen ligger nog någon annanstans.

 

Kanske var det strålkastarljuset eller en laserstråle? Det hände enbart i första halvlek så något hände i paus. Kanske tappade Navas en kontaktlins tidigt och hade svårt med att beräkna avstånd och hastigheter, i fall han nu använder kontaktlinser? Många målvakter använder linser, framförallt i hockey även om de redan har bra syn men linserna kan ge dem ännu bättre syn och vara avgörande.

 

Jag tror inte Navas kommer boxa så mycket i fortsättningen. Antingen har bristen åtgärdas eller så kommer Navas att tappa sin plats. Så enkelt, och grymt är målvaktens öde.

 

Annonser

About this entry