Ståpäls-Dortmund platsar inte

Det är närmast snuskigt underhållande att se lag som spelar annorlunda och offensivt. Minns Dortmunds möte mot Liverpool i våras med värme och nu var Real Madrid motståndare.

 

Enligt media spelar Thomas Tuchels lag 4-1-4-1 fast det är förmodligen enbart för att deras laguppställningsmallar inte har plats för Dortmund. En mer rättvis, verklighetstrogen uppställning skulle vara 3-6-1 eller 3-7-0  utan boll, när de så att säga ”försvarar” och 2-6-2 med boll.

 

När de möter ett så bollskickligt lag som Madrid är det bara att luta sig tillbaka och njuta: en hög press mot ett lag som försöker och kan spela sig ur en press. Ett anfall vars åtta medlemmar springer, slår tio meterspassningar och springer. Ständigt, nästan oupphörligt.

 

Det är samma taktik som ”Lock” Bielsa introducerade med Chile för åtta, nio år sedan och som jag skrev om flera gånger, bland annat här. Vad som skiljer Dortmund idag från Klopps lag och Bielsas är kvalitén på spelarna. Dagens Dortmund har ingen Lewandowski i straffområdet och att Götze och Reus ännu inte nåt upp till den genialitet båda visade under Klopp.  När de gör det kan Dortmund återigen gå till CL-final med rätt lottning.

 

Två individuella anmärkningar (varav jag sparar en till en egen text). Tyske landslagsmannen Mattias Ginter får ta på sig Madrids första mål. De är två som dubblar mot Benzema vid sidlinjen, nära mittlinjen (han har i sin tur fått bollen genom en underbar utsida från Modric på 35 meter). Under de omständigheterna måste de två stoppa omställningen. Ginters lagkamrat gör rätt men den omskolade mittbacken Ginter avvaktar och hans mittbackstypiska passivitet gör att Benzema tillåts spela bollen i sidled och inte bakåt, eller tvingas nöja sig med ett impotent inkast. Ginter agerar som mittback när han spelar som högerback/ högeryttermittfältare och det är nog det som avgör matchen.

 

Efter målet spelar Madrid mer defensivt och Dortmund får inte de där chanserna de borde ha fått och omsatt i en halvtidsledning med ett eller två mål. 2-2 var ett fint resultat men hade de tagit ledningen i första tror jag de hade vunnit. Madrid hade inte vågat flytta upp och blotta sig förrän mot slutet av matchen och räknar med att vinna gruppen i  returmötet. Då är inte en uddamålsförlust helt fel och det blir troligtvis så. Madrid vinner hemma i sista omgången den 7 december efter de kommande tre omgångarnas transportsträcka.

 


About this entry