Är Jerusalem HIF:s frälsning?

Undrens tid äro icke över, inte på gränsen till gudarnas boning, det halvfärdiga Olympia. HIF har, halleluja, en riktigt bra chans att ta tre poäng i kväll. Gör de inte det kan den förmodade allsvenska kvaldramatiken vara över redan i helgen, en månad alltför tidigt.

 

Problemet ur ”di röes” perspektiv är att en av seriens mest impotent offensiva  lag ställs mot en av de för närvarande försvarsmässigt bästa – Bajen har förnekat motståndarna såväl mål som glädje de senaste fem bortamatcherna. Huvudsakligen tack vare det jag påpekade redan i våras: att varken Stefan Batan eller Fredrik Torsteinbo eller Oliver Silverholt är vänsterbackar, eller presumtiva vänsterbackar, av allsvensk kvalité utan boll.

Detta plus att vårens taktik, Nannes våta dröm om världsherravälde, inte riktigt var  verklighetsförankring. Saknas trion i startelvan, liksom reellt avstängde Erik Israelsson, känns 0-0 troligt. Med tanke på att Hammarby även de har svårt att få upp och in den, speciellt utan denne för sin sexuella läggning tidvis och bisarrt kritiserade Israelsson, är 0-0 det enda logiska i kväll. Egentligen är Erik erotiska preferenser helt ointressanta men i kväll är det en poäng för Bajen är, som jag skrev efter 5-1-mötet den 11 april i år, ett lag i kris. Mindre nu i september men ändå – med tanke på hypen och förutsättningarna har det varit ett ”anno horrible” för Hammarby.

 

HIF har tre poäng upp till GIF Sundsvall som borde slå Jönköping i helgen. De har sedan två bortamatcher mot Gefle och Falkenberg. Det kan bli nio poäng och i princip säkrat kontrakt i fall Giffarna vinner i kväll och HIF tappar poäng så Giffarna går bortamatcherna till mötes med en återupprättat självbild.

 

Med det scenariot är Sveriges Jerusalem den enda frälsarkransen för att undvika kvalet. Den enda match jag kan se att J södra kan ta poäng i är mot Örebro hemma i omgång 28. Det kan bli så att kvalstriden avgörs i sista omgången på Olympia: HIF – J Södra. DET vore en spännande match i fall det går som jag hoppas – att HIF tar tre pinnar i kväll och tre nästan gratis borta mot Falkenberg.

 

I det sammanhanget var den tilldömda poängen mot Östersund olycklig men fortfarande rättvis. Jag tror att HIF inför ödesmatchen om en månad på Olympia har 28 eller 29 poäng och motståndarna Jönköping  Södra 30. Under alla omständigheter är det bara segrar som räknas. Då så väl, som idag.   Halleluja, Henrik Larsson är stor – speciellt som han tvingats offra sin förstfödde son genom att placera denne på skadelistan.


About this entry