”Nye Zlatan” eller ”Nye Ødegaard”?

När Martin Ødegaard nyss fyllt moppe debuterade han i Tippeligan. Inom ett år fick han glänsa i norska A-landslaget. Han startade 15 ligamatcher för Strømgodset och gjorde 5 mål innan han 16 år och en månad gammal såldes till Real Madrid för cirka 35 miljoner kronor.

 

Enligt dåvarande tränaren Ancelotti var det enbart en pr-kupp av president Perez. Ødegaard gjorde en symbolisk La Ligamatch mot ett bottenlag och har sedan hållit till i Real Madrid Castilla, Real Madrid  2, i Segunda B. Det är en liga vars standard kan jämföras med Superettan, fast hårdare. Mycket hårdare. Martin Ødegaard fyller bil den 17 december så hur har han utvecklats efter försäljningen (och vilken lyxbil kommer han köpa – nej, skojade bara)?

 

Han förlorade ganska omgående sin plats i A-landslaget. Den offensive mittfältaren fick spela en hel del i tredjedivisionen förra säsongen. Startade 35 matcher, byttes ut i 22 och gjorde ett mål, i sista seriematchen när Madrid vann 6-1. Men han har i år fått starta fyra av fem matcher i mittenlaget Madrid. Mot Gernika, Leioa, Fuenlabrada och Rayo Majadahonda.

 

Jag tror trots dessa fyra starter att Martin hade mått bättre och förmodligen idag varit en bättre fotbollsspelare i fall han stannat hemma i Strømgodset och utvecklats i lugn och ro, kanske gått i skolan, sluppit sitta ensam i en lägenhet i Madrid utan fått internationella rutin i VM-kvalet med Norge och inte mot Rayo Majadahonda.

 

Olika internationella transfersajter uppskattar idag är Martin Ødegaards i värde till cirka 20 miljoner kronor medan Strømgodset ligger åtta i Tippeligan 29 poäng efter Rosenborg.

 

Låt oss nu titta på ”Nye Zlatan”. 17-åringe Alexander Isak som gjort 8 mål i allsvenskan och kanske får debutera i U21-landslaget om knappt en vecka. Själv verkar han klok och ödmjuk. Han vill inte säga något om jämförelserna med Zlatan, inget om vad hans värde är i svenska kronor, inget om ifall han ska säljas. AIK:s sportchef Björn Wesström sa desto mer. Efter att fotbollexperten Olof Lundh som också är krönikör i Dagens  Industrier (han presenterades så i CMore och det sas att han var därför var extra kunnig i just det här ämnet) slagit fast att Isaks värde är minst lika högt eller högre än Zlatans 82 miljoner tog Wesström rygg och höll med Olof Lundh (”hans resonemang är logiskt”). AIK räknar med 100 miljoner och att Isak allra senast är såld nästa sommar, troligtvis redan under vinterns transferfönster .

 

Det är naturligtvis Wesströms jobb att säga det här. AIK vill ”casha in” så fort och så mycket som möjligt och när en expert på fotboll och ekonomi säger så här klickar han självklart ”gilla” och ”dela”. Precis som det hör till spelet att stora klubbar anmäler sina scouters närvaro för att intressera och stimulera sina supportrar, ägare och mediekossor. I fall alla dess världsklubbar egentligen är speciellt intresserade är en helt annan sak men talangscouternas närvaro är något som alla intressenter tjänar på.

 

Det är kvällstidningarna uppgift att sälja så många lösnummer och klick som möjligt så de tar naturligtvis rygg på Wesström, och Lundh.

 

Den intressanta frågan är alltså varför säger fotbollsexperten och DI-krönikören Olof Lundh tror att Isak är värd närmare 100 miljoner?

 

Jag tycker frågan bör ställas eftersom jag själv inte tror att AIK är i närheten av att få 100 miljoner för Alexander Isak. Får de det så ”fine” och grattis både AIK och Lundh men låt oss först åtminstone resonera om Alexander  vs  Martin, skandinavisk tonårstalang vs skandinavisk tonårstalang.

 

Martin Ødegaard var alltså A-landslagsman. Ändå fick den norska klubben ”endast” 35 miljoner. Minus skatter, avgifter och agenternas procent. Hur mycket som blev kvar vet jag inte men troligtvis har de en ganska bra vidareförsäljningsklausul. 35 miljoner var väldigt bra betalt för en 16 åring. Även en DI-krönikör borde veta att tonåringar i princip aldrig betingar ett sådant här åttasiffrigt pris som nu nämns utan att vidareförsäljningsklausulen är det som ska ge de stora slantarna.

 

I fall den köpande klubben verkligen tror att det är en kommande världsstjärna så betalar de hellre mer nu och får ner den kommande procentsatsen. Ifall de inte är säkra, och det är i princip aldrig en storklubb om en 17-åring, så betalar de hellre ett par tio miljoner mindre och plussar på vidareförsäljningsklausulen med 5-10 procentenheter.

 

För i fall vi alla rannsakar oss – hur många 17-åringar har sålts för 100 miljoner kronor och sedan blivit stora stjärnor som värderas till ett ännu högre belopp?

 

Alexandre Isak saknar 10 kilo muskler för sin roll som seniorforward. Han bör vänta ett år eller två innan han börjar lägga på dem för kroppen är ännu inte redo för en sådan massiv, total makeover.  Innan dess är det en chansning att köpa en så pass ung ännu inte färdigvuxen spelare.

 

Lägg därtill att Isak har inte spelat på en högre nivå än allsvenskan, han har inte deltagit i nåt mästerskap han är minst ett bra mästerskap, tio kilo och två år ifrån att var  värd 100 miljoner. Skulle AIK få 50 i vinter har de gjort en otroligt bra affär.

 

Är det då en bra affär för Isak, för AIK att lämna nu?

 

Nej, naturligtvis inte. Även om familjen flyttar med ska han anpassa sig till en ny sorts fotboll, ny fotbollskultur, nytt språk, ny stad, nya vänner och lagkamrater. Det är enkelt när du är 27-28 år och har gjort det ett par gånger men när du är 17 år?

Ifall Isak går till en av alla dessa storklubbar som nämns kommer att han hamna i juniorlaget. Träna med A-laget ibland kanske men  spela i B-laget/utvecklingslaget, förutom den symboliska ”mediematchen”. Kanske får han hoppa i Champions League och göra mål i en 6-1-match. Alternativet är att bli utlånad till en annan klubb, vilken som helst, där det kommer ställas stora krav på honom. En klubb som skiter i hans utveckling bara han levererar den här säsongen som de betalar för.

 

Ifall AIK/Isak och hans föräldrar väljer en mindre klubb kommer han ganska omgående att även där tvingas göra rätt för lön och transfersumman. Samtidigt som en mindre klubb aldrig skulle lägga 100 miljoner på en tonåring.  Kraven från supportrar och lagkamrater i en mindre hade varit monstruösa. Och vad säger att Isak utvecklas bättre i en medelstor klubb i Frankrike eller Holland eller (fasa)  Turkiet än i AIK, Stockholm och U21-landslaget?

 

Trots allt är han fortfarande en liten klen 17-åring pojke med fenomenal speluppfattning, bra teknik och vad som kan utvecklas till ett målsinne av internationellt kvalité.

 

Vart än Alexander Isak lämnar för kommer hans utveckling att avstanna, åtminstone kortsiktigt. Den kommer dessutom gå upp och ned, han kommer få säsonger då allt verkar stå stilla. Hur stor potential Alexander Isak har är ännu omöjligt att säga men för att utvecklas maximalt borde Isak stanna i AIK minst ett år och tre transferfönster till. Minst. Tycker AIK att de har råd att vänta så länge eller nöjer de sig med att ”göra en Strömgodset”?


About this entry