Frustrerad och gnällig

Det finns två sätt att hantera, eller bearbeta, en förlust för ens favolag. Jag väljer att skriva om den stora tomhet och besvikelse jag känner över gårdagens fotbollsmatch. Var säker på att Rosengård skulle vinna men istället fick jag se ett dåligt, ineffektivt lag. Och fick höra två experter som hela tiden hade förklaringar/bortförklaringar till allting.

 

Oavsett vilken nivå TV-sänd senioridrott är på bör man ha ett tydligt professionellt perspektiv på den, tycker jag. Inte jämföra med andra idrotter eller genus men när så mycket tid går ut på att förklara mindre bra saker eller misslyckanden känns det som experterna var ungdomsledare tvingade att ha se allt med positiva eller åtminstone förstående ögon. Indirekt blir det lite hånfullt för de vuxna professionella idrottarna när de professionella kommentatorerna har en sådan tydlig ”farbroderlig” agenda.

 

En annan negativ effekt är att bristen på ämneskunskap gjorde sändningen smått parodisk. Som vid en väldigt tydlig offsideavblåsning på den alldeles nyinkomna Fridolina Rolfö mitt på Rosengårds planhalva (1:38:00 in i klippet på SVT Play) i 68:e matchminuten . Hon låg en meter framför en samlad rak backlinje. Cirka fyra meter bakom mittbackarna låg Linköpings  Herder. När den ganska långa bollen slås stannar Rosengårds backlinje upp medan Rolfö fortsätter. Eftersom assisterande förmodligen inte vinkar för än Rolfö löpt ända fram till bollen uppstår ett kanske två sekunders vakuum där Herder springer förbi de närmst stillastående mittbackarna och fram mot Rolfö. Så kommer vinkningen och avblåsningen och både Rolfö och Herder är  fem, tio meter framför backlinjen.

 

Markus Johannesson konstaterar att Rolfö är lite för het. Chris Härenstam blir alldeles till sig och med hög upphetsad röst ropar han ”OH, OH” och menar att ifall inte Rolfö sprungit hade Herder fått ett väldigt klart friläge. På repriserna ser man så oerhört tydligt att Härenstam har fel men expert på SVT sedan 10-15 år verkar inte förstå det, alla repriserna till trots. Han fortsätter och anklagar indirekt Rolfö för att ha snott Herdes friläge. Det inte direkt första gången Härenstam har fel i den här sändningen men Johannesson har nu av någon anledning bestämt sig för att det är bättre att hålla med än som han tidigare tvingats göra – att diplomatiskt korrigera de relativa stolligheterna.

 

Härenstam fortsätter mala på om vad han misstänker kan vara en matchavgörande situation och det hela känns väldigt symboliskt för hela min upplevelse av eftermiddagen.

 

Varför Johannesson den här gången inget säger utan håller med, varför man kan vara expert på SVT utan fundamental och grundläggande förståelse för spelet förstår jag inte. Eller har jag fel – är det en så pass komplicerad och svårtydd situation att man inte kan begära att en fotbollsexpert på SVT med 10-15 års erfarenheter ska förstå den på ett korrekt sätt? Eller är producentens val att lägga ut två, repriser inte ett sätt att förhöja värdet och riktigheten i Härenstams analys utan istället ett intrikat val för att förlöjliga samme expert?

 

Oavsett vilket finns  det alla fall en hyfsad förklaring till Rosengårds brist på mål: lagets få riktiga målchanser hade att förvaltas av en mittback som nickade högt över från tre meter och en  ganska långsam före detta mittfältare/back med dålig avslutningsteknik som sköt vingt och snett hela tiden. Lotta Schelin startade men måste ha varit skadad för hon såg trög och långsam ut. Dessutom var hon ovän med bollen.

 

Marta har en teknik minst en klass bättre än alla anda på plan, ändå fick Rosengård inget som helst ut av det övertaget. Det var frustrerande, lika frustrerande som att den spelare som gjorde tre mål när Rosengård hemma slog Linköping med 5-0 för nästan exakt ett år sedan nu hade en märkligt defensiv, offensivt undanskymd, position och var i princip aldrig i straffområdet. Trots att avsaknaden av en spelare med målsinne var så smärtsamt tydlig.

 

Bäst på plan var Amanda Ilestedts defensiva spel. Bäst i sändningen var publiksiffran, 6200 när det var kallt, blåsigt och regnigt novemberväder i oktober. Det imponerade.


About this entry