Esk och Guidettigate

Johan Esk är som gammelkommunisterna från 1970-talet vilka fortfarande vägrar förneka marxismen. I Esks fall är en ideologi utbytt mot en ofattbar tro på nostalgi och en ganska förfärande förnekelse av Eriks sjuåriga ökenvandring.

Jag tänker alltså i första hand inte på DN-ikonens nästan sjukliga fixeringen vid Ulf Lundell-citat och 35 år gammal obskyr pop som alla andra verkar ha förträngt. Nej jag syftar på hans relation till Hamrén och Guidetti – hur han inte kan släppa dem. Esk låtsas som om de två inget betyder längre och så ändå sipprar saknaden fram i nästan varje krönika om svensk landslagsfotboll.

Esk var förmodligen den siste  i svensk fotbollsmedia som hyllade Hamrén och dennes verk. Vad drev honom,  och fotbollshistorikern Bill Sund, till detta? Skulle någon kräva klart besked från Esk idag hade han säkert citerat sina gamla hyllningsartiklar till den Hamrénska hegemonin.

Han kan tycka att Esk kanske skulle vara lite mindre generös med berömmen till John Guidetti en sådan här kväll då denne är petad men får komma in bara för att förmodligen sumpa den klaraste målchansen i Friends hela historia. Han sparkade i luften, helt ohotad från tre meters håll. Det var nästan som om missen var mer mental och traumatisk än rent reellt fysisk – som om hela kroppen hans blundade och vägrade bollberöring. På annat sätt kan missen den 9 oktober 2016 inte förklaras.

Esk beskriver idag EM-guldvinnarna som ”Då var det betongförsvar, urstarkt kollektiv och en John Guidetti på toppen som vann guld. ”

Hur gick det då i går, Esk hade ju krävt att Guidetti skulle få starta istället för Toivonen? Jo Toivonen var bäst på plan, låg bakom alla tre målen medan Guidetti, han som tyckte han gjorde sitt livs bästa landskamp mot Luxemburg,  den här gången missade även den mixade zonen, tvärtemot landslagsledningen rekommendationer. Kanske såg han att Esk saknades där bland evangelisterna och valde att i en närmast unik tystnad  traska vidare längs Via Dolorosa … Spännande fortsättning följer!

Annonser

About this entry