Stockholmssyndromet/Guidettigate 3

En bra förklaring till varför Johan Esk inte kan släppa John Guidetti är naturligtvis för att de är från samma stad – liksom merparten av de som läser DN-sporten. Just den redaktionen har blivit alltmer lokalfixerad under de senaste årens neddragningar och prioriteringar. Esk haussar Guidetti, bland annat, därför att hans läsare gör det.

Det största jublet mot Bulgarien kom, enligt TV5, när Guidetti byttes in – inte när Sverige gjorde målen. Stannade stockholmarna hemma när det stod klart att en lantis skulle starta i stället för John Guidetti? Kanske är Svenska fotbollsförbundets publikkris på Friends så simpel att lösa– kvotera in några 08-or i truppen och massorna återvänder?

Nu borde förstås Albin Ekdal räknas som stockholmare. Fast kanske publiken inte uppfattar honom som en riktig ”Ekenkis”?  Ekdal är ökänd bland fotbollsjournalister för sina tråkiga, genomtänkta kommentarer och en allvarlig brist på skryt och rubrikvänliga ”oneliners”.  Samma sak som säkert kommer ligga Alexander Isak i fatet: han verkar klok och eftertänksam.

Den till Göteborg utlokaliserade damfotbollen har kris både vad gäller publik och mediebevakning. Manifesteras  tydligt av det faktum att inga stockholmare är med i landslaget. Verkar inte ens nära. Inte heller några göteborgsspelare ifall man undantar Lotta Schelin som väl gör sin sista säsong nu? Jo, Olivia Schough har ju spelat för Kopparberg en gång men räcker det för att locka massorna till Gamla Ullevi? Eller är damfotbollsentusiasterna mindre lokalpatriotiska? Jag tror faktiskt det, vana vid mansplaining och kvotering som kvinnor är redan som knattar.

Ska vi hitta lite stockholmare på plan får vi vända blicken mot U21 i Trelleborg. Simon Tibbling intervjuades redan i paus – kanske för att han var en av få stockholmare på plats. Jacob Une Larsson var den andre. Och på bänken satt mannen vi kommer få läsa enormt mycket mer om i framtiden: Alexander Isak. Kanske därför det blev en så stor nyhet när Janne Andersson på en presskonferens för tio dagar sedan sa att Isak är på hans radar. Vilket Isak naturligtvis ska vara – men är det en stor nyhet?

Stockholmssyndromet betyder att man börjar älska och haussa den/det som fängslar en. Likt en sportkrönikör som tillvaratar sin läsekrets allt mer krypande intressesfär, eller att försöka ”highlighta” ett fem minuters alibiinhopp i en avgjord match. Det är ju trots allt mer troligt att Guidetti kom in för att Janne Andersson skulle tvinga honom att duscha än för att Guidetti verkligen skulle tillföra något den här kvällen, ja mer än den garanterade lokalorala publikorgasmen…

Ps Ludwig Augustinsson ( inbytt i 63:e minuten)  är född och uppväxt i Stockholm men har även han en mindre framträdande 08-profil.

 


About this entry