Varför världsfotbollen behöver IFK Norrköping-Malmö FF

Det var dagen då FIFA:s president Infantino förklarade att VM ska spelas med 40 eller 48 lag. Det var dagen då Atlantic Leagueplanerna blev offentliga, dagen då Dylan fick Nobelpriset

 

Det var även dagen då Dario Fo dog, ironins mästare och en värdig Nobelprisvinnare i litteratur.

 

VM med 48 lag låter som ett dumt skämt men det är en del av samma samtidkulturella trend: att utöka, bli större och samtidigt sudda ut kvalitetsbegreppen. Alla ska få spela VM, alla ska kunna få Nobelpriset i litteratur.

 

Jag ser inte de direkta politiska poängerna men de finns säkert där, bredvid de ekonomiska. Däremot finns det naturligtvis fotbollspolitiska poänger eftersom veckan utvecklats sig till ett mästerskapens Rat Race.

 

FIFA vill sno marknadsandelar och ligaomgångar ( läs TV-pengar) från de stora Europeiska ligorna. De stora superklubbarna i Europa vill göra samma sak och har i 40 år hotat med en egen liga för att sätta press på UEFA att ge dem ännu mer pengar.

 

UEFA har nu ännu en gång fallit till föga och låter nu flera av de bästa ligornas lag kvalificera sig till Champions League med start 2018. Men det är inte säkert att detta offer  stillar superklubbarnas törst.

 

Det är dock i detta ljuset som man ska se planerna på en Atlantisk liga, med MFF som svensk representant. Mellanstora klubbar från små länder är förlorarna. Snart har vi en situation där det är lika attraktivt för en ung spelare med en girig agent att spela i MFF, Celtic eller Ajax som det är att spela OS-fotboll för Sverige.

Så varför då inte ha en alldeles egen liten internationell liga där vi får vara bäst? Genom att vara en del av planerna på en utbrytarliga sätter MFF press på SvFF vad gäller malmöitiska profilfrågor som konstgräs, vår-höst och förhoppningsvis fördelningen av TV-pengar.

 

Samtidigt som alla är medvetna om att en historielös match om en titel ingen tar på allvar knappast lockar de stora massorna på samma sätt som till exempel IFK Norrköping-Malmö FF på söndag.  För vad vi vill ha de euroepiska fotbollsfansen vill ha, tror jag, är jämna matcher med historisk bakgrund. Det är inte nya klubbar som MK Dons, Red Bull Leipzig eller Salzburg som genererar mycket support och entusiasm. Det krävs istället historia, förankring och lojalitet, oavsett hur mycket de vinner.

 

Men vad vi aldrig kommer att kunna ändra på är horden av ”månglare” som vill profitera på fotbollen, eller annan kultur.  Eller för att nu citera Världens främste författare ( och rimsmed) 2016:

“You might own guns and you might even own tanks/You might be somebody’s landlord and you might even own banks/But you gotta serve somebody, yes indeed/You’re gonna have to serve somebody” (from “Gotta Serve Somebody”)”

 

 

 

 

 

 

Annonser

About this entry