Är det verkligen mål vi vill ha?  

Visst är det kul och ”fotbollsfint” att se sammandragen av alla målen i CL efteråt men hur roliga är själva matcherna? 90 + minuter av medioker vardagsfotboll med kända namn avbrutet av några snygga mål? Många gånger är det fråga om ren förnedringsfotboll: 4-0, 6-0, 3-0, 4-1. I går onsdag, var fyra matcher av åtta inte match. Resterande program bestod i att ”Sisådär-lagen” mötte varandra men det borde alltså inte varit i CL utan i typ Europa League. Vill man se mål kan man se sammandrag, vill man se fotboll krävs jämna matcher och kamp.

 

Sett över veckans alla 16 matcherna var åtta bortasegrar vilket är pinsamt mycket för serier som ska innehålla de bästa lagen i Europa. Nu skall CL göras om med färre blåbär och fler redan rika klubbar från bra ligor men med tanke på att det knappast blir färre lag kommer bristen på jämnbörlig kamp troligtvis att bestå. Färre lag från dåliga ligor betyder naturligtvis att klubbar som MFF, och Östersund, får svårare att kvalificera sig till CL men ett lag som förlorat 0-8 ska kanske inte vara där överhuvudtaget? Att man precis som i näringslivet kan få näringsförbud efter konkurser borde MFF få CL-förbud under några säsonger. Åtminstone i teorin. I praktiken vill jag naturligtvis att de ska vinna CL men det realistiska är att ifall de kvalificerar sig blir det återigen 0-6 och sånt.

 

Har dissat Kolorov efter ligamatcher och CL-matchen i Glasgow. I går var han upphov till de båda första målen och straffen som betydde 4-0. Tror inte han är kvar i City efter januarifönstret.

 

Så två rättelser. Bravo sökte inte Fernandinho med sin misslyckade passning, som Ola Andersson trodde. Målvakten försöker passa den i sidled. Det är bara att titta på fotens vinkel. Det var en tänkt bredsida, blev inte så, blev utvisning.

 

Slutligen dissar den före detta ÖFK-tränaren Lasse Lagerbäck Peps experiment, Man Citys resultat och Bravos målvaktsspel med orden ”man måste vinna matcher också”.  Jo, det är klart men man kan välja vilka matcher man verkligen vill försöka vinna och vilka som är mindre viktiga att vinna. Och CL erbjuder ett smörgåsbord av fullt hanterbara förluster. Alla lag har massor av matcher som man inte behöver vinna. Man kan t o m ta en 0-8-förlust och uppenbarligen vara hyfsat nöjd med det. CL är den serie där man aldrig behöver gå ur bussen men ”ändå få med sig något”, typ ett par hundra miljoner kronor. Man kan med fördel förlora matcher i CL om man ändå går vidare. Pep kan experimentera och vädra idéer i skarpt läge i CL eftersom han ändå räknar med att lätt avancera till nästa, viktigare, fas av denna så haussade men förklädda breddtävling.  Du Lasse, alla lag är inte Island… 🙂

 

Ps 1 Tack Viasat Play för att jag kan se allting i Champions League i efterhand. Det är oerhört roligt. Varför CLess förvägrar mig detta, när det gäller mighty allsvenskan, förstår jag. Möjligheten har berövats mig och jag har inte fått någon förklaring. Känns inte seriöst mot kunden.

 

PS 2 Rubriken travesterar en gammal Hoola Bandoola låt som hette: ”Är det verkligen fred vi vill ha?”. Den hette, vid närmare eftertanke kanske inte exakt så men detta var refrängen med tilläggsfrågan ”till varje pris? Mikaels Wiehes idé var väl att befrielserörelserna i Världen utanför 1970-talets Malmö ibland borde föredra krig och kamp framför fred och Champions League-liknande kompromisser ifall man nu verkligen ville nå sina mål….

Annonser

About this entry