Donald Trump och the No Fun League

skarmavbild-2016-10-18-kl-16-31-34NFL har stora problem, både med patriotismen och TV-inkomsterna. Som om det då inte räckte  – nu blir de dessutom angripna Donald Trump.

 

Trump och NFL har faktiskt gemensamma problem fast NFL vill inte låtsas om det, Trump tar varje tillfälle i akt att dissa NFL för att de börjar bli blöta och ”oamerikanska” och tror att han därigenom både berör kärnväljarnas känslor men också får nya väljargrupper som kanske ändå aldrig röstat på Hillary utan blott varit likgiltiga hemma i TV-soffan.

Både Trump och NFL förlorar dock ”väljare” och man hoppas återvinna dem genom krav på hårdare tag och högre, amerikansk, moral. Trump har ett förflutet som ägare till ett lag i USFL som stämde NFL när de inte kunde ta sig in bakvägen. För några dagar sedan sa Trump att han tyckte NFL hade blivit ”too soft” vad gäller hjärnskakningar. ”A no brainer” – klart att alla tycker att dessa tuffa, välbetalda killar ska kunna ta några smällar utan gnälla.

Ett nyhetsinslag om Trumps försök att vinna NFL-älskande väljare.

Varför amerikanska män älskar Trump vet jag inte, han skulle dock vinna valet stort ifall endast män röstade. Varför amerikanska män älskar NFL vet jag inte,  själv aldrig gillat sporten fast är kul att kasta bollen så att den går rakt i luften. Nu är jag ganska ensam om att inte gilla amerikanska fotboll. Förra året var 46 av de 50 mest sedda programmen i TV i USA av NFL-fotbollskaraktär.

Nu läser jag inom några dagar två väldigt negativa nyhetsartiklar om NFL och hoppas det ligger något i dem.

Den ena handlar om ”målgester”. Liksom andra idrottare blir pojkarna exalterade när de gör mål. New York Times visar en massa korta klipp med gester som bötfällts: som t ex han som låtsas skicka iväg en pil – kan tyckas harmlöst men den träffade disciplinkommittén rakt i nyllet.

Att man nu försöker städa upp i målgest-träsket har förmodligen politisk bakgrund. Många amerikanska män blev oerhört förbannade när Colin Kaepernick protesterade mot nationalsången och behandlingen av afroamerikaner genom att falla på knä (bland dem Donald…). Detta har naturligtvis gett konsekvenser – även på målgestfronten. Protesten nedan är nog nära gränsen för vad kommittéen klarar av. De har för övrigt i ett uttalande klargjort att ”det alltid är OK att kramas lite” (Hugs are always legal.”).

Det andra problemet är ännu allvarligare. Det gäller inte moral utan TV-tittare. Deras antal sjunker nämligen drastiskt för ”No Fun League”. Det talas i The Ringer om att 35-40 procent presumtiva tittare nu väljer något annat. Detta kan få enorma konsekvenser för ligans status och löner. Det första offret är reklaminkomsterna. Det andra är det nya TV-avtal som ska börja förhandlas fram om några år. Det nuvarande sträcker sig fram till år 2022.

Idag omsätter NFL cirka 100 miljarder kronor. Deras boss vill fördubbla omsättningen på 10 år till drygt 200 miljarder. Det gör han inte utan ett bättre TV-avtal och det är tveksamt om t ex ESPN vill fortsätta betala cirka 600 miljoner kronor för varje enskild sändning av ”Måndagsfotboll” (Monday Night Football game) ifall tittarna sviker.

Även om ingen annan tittar så ser åtminstone jag, som gillar hybris och katastrofer, med spänning fram emot den här säsongen av ”No Fun League”.  Speciellt som jag är med och betalar för den genom mitt Viasat-abonnemang de kommande fem åren.

 

 

 

 

 

Annonser

About this entry