Varför MFF ”förbryllar”

Läser Patrick Ekwalls blogg och häpnar. Får han betalt för det här?

I krönikan konstaterar han att MFF var väldigt dåliga och Östersund väldigt bra i helgen. Vi förväntansfulla måndagsläsare får veta att ÖFK i vissa matcher misslyckats eftersom motståndarna ”lärde sig avväpna ÖFK:s fotboll”.

Vi läsare, åtminstone jag, ställer oss då två ganska självklara följdfrågor:

  1. Hur avväpnar man ÖFK?
  2. Varför gjorde MFF inte det?

Kanske är det så självklart att Patricks alla regelbundna läsare vet det. Men eftersom Patricks ”analys” inte innehåller några konstruktiva svar över huvudtaget blir jag förvånad. Istället misstänkliggör han spelarnas kvalité och det enda ”svaret” är att han frågar sig som om inte talanger som Svanberg och Bergquist borde fått mer speltid – så som om det varit lösningen på MFF:s problem. Förmodligen är expert Ekwalls lösning det samma som rubriken på krönikan: ”MFF har en hel del jobb att göra på marknaden”.

Jag förstår inte varför en kunnig fotbollsbedömare som Ekwall publicerar den här pinsamheten. Gör han alltid det? Jag brukar inte läsa honom så jag vet inte men har läst krönikor i Expressen som varit väldigt bra, ja rent av lysande. Därför är jag besviken på det här är så fel och ytligt. Den är inte ens meningslös.

Ifall man som Patrick nu är Fotbollskanalens bloggare och expert på att analysera allsvensk fotboll måste man väl kunna begära nån jävla slags analys mer än lösa konstateranden (och en mindre begåvad gissning).

Ni som läser den här bloggen vet vad jag tycker är det stora problemet i MFF. Det är INTE de enskilda spelarnas kvalité, (eller den eventuella avsaknaden av Vidar Örn Kjertanson). Sedan bör vi förstås fråga oss om inte ett så här mentalt spretigt och ledarlöst lag hade mått bra av att ha kvar ”Gishe”?  Det är möjligt att han skapade konflikter i omklädningsrummet men faktum är att MFF utan den före detta lagkaptenen har väldigt svårt med disciplinen. I första hand inte hos de unga spelarna utan med de som ska vara ledare. Förra året var det främst lagkaptenen Rosenberg som tog korkade gula och röda kort och missade de stora matcherna. Jag vill i hans fall använda ett så pass starkt ord som ”svek”. Rosenberg är en vanligtvis klok och ansvarsfull spelare – hur kunde han misslyckats med ledarskapet så kapitalt? Den frågan har media inte ställt och uppenbarligen har den inte heller ställts i MFF eftersom historien upprepar sig, trots att Rosenberg är skadad.

Rasmus Bengtsson lyckades redan förra säsongen undvika/undslippa sig sitt ansvar när det verkligen gällde. Likadant i år, ”han fegar ur”. Rasmus tar fortfarande onödiga gula kort och är avstängd just då han som bäst behövs.

Så Patrik har fel – det är inte spelarnas kvalité som fotbollsspelare. Det är inte heller förbryllande att en MFF  gör ”oerhörda djupdykningar” i viktiga matcher. Det är andra faktorer, framförallt bristande ledarskap så väl på planen som bredvid. När MFF i princip det enda laget som spelar med kniven mot strupen i omgång 28, utom möjligtvis Gefle – varför har man då tre erfarna startspelare avstängda för gula kort?  När blott åtta av allsvenskans spelare är avstängda – varför är tre av dem MFF? Borde inte Patrick och de andra experter på MFF fråga sig det istället för att komma med oväsentliga och ytliga bortförklaringar och dissa MFF-arna i allmänhet som undermåliga fotbollsspelare?

 

Låt mig  ta två konkreta exempel, två exempel som dessutom är fundamentala i morgon i Falkenberg.

Erdal Rakip är en duktig, lovande spelare. Men han är närmast värdelös när han tvingas springa upp och med längs en kant och låtsas slå inlägg. Han har nästan inga av de kvalitéer som krävs för rollen. Samtidigt är det något fel i ett omklädningsrum när en av de yngsta spelarna kan säga saker som ” vi är 98 procent klara vinnare” av allsvenskan efter matchen i Norrköping.

Varför Rakip sade och tilläts säga detta är inte för att han är en frispråkig, obstinat oerhört självständigt tänkande spelare. Han sade så för att laget och omklädningsrummet saknar den ledning och styrning som gör att spelare ALDRIG ALDRIG säger något sådant. Det ska finnas en kultur och en hierki byggd på erfarenhet och ansvar i omklädningsrummet som omöjliggör den typen av uttalanden. MFF 20016 saknar detta.

Adu har under hösten varit lagets kanske bäste spelare, har var det dock inte i lördags. Det är en spelare som bara för några månader sedan befann sig i ”frysboxen”, en frysbox som nästan är unik i svensk elitfotboll. Adu dissades offentligt och ”tränaren” uttalade sin brist på förtroende för honom. Varför? Varför var det nödvändigt att förnedra och förstöra för en spelare som gjort klubben så stora tjänster och fortsätter göra det? Vad säger detta om MFF som klubb när lagets gulddrömmar nu byggts och under hösten underhållits av samme spelare? MFF förbryllar, på mer än ett sätt.

Nu gör Berget comeback ( efter en helt onödigt tredje gult kort i slutskedet av matchen i Norrköping) och förhoppningsvis kan han leda laget till en ovillkorlig seger i morgon onsdag i Falkenberg. Det finns ju faktiskt inget alternativ. Men låt för Guds skull a. Rakip spela centralt, b. Rakip hålla truten och c. Ekwall skriva något med substans som avspeglar hans stora fotbollskunnande.

Ps Detta är är inte en direkt konsekvens av att Patrick som fotbollspelare alltid brukade försöka tunnla – även när vi spelade tvåmål på träningarna.

Annonser

About this entry