Den klassiske centerns död

Human Engineering tvingas ha en center. Så jag har en misslyckad powerforward där som är skadad och inte kommer lira förrän i mitten av december. Hans offensiva egenskaper är obetydliga, han kan i princip inte skjuta utan jag har honom för att han kommer ge blockar, steals och defensiva returer ifall jag har tur. Kanske även den del assist. Dessutom måste jag ha en spelare på positionen center enligt reglerna. Nerlens Noel är lite som Fingal Olsson i Martin Ljungs standup-sketch från mitten av 1900-talet, han är död även om han rör lite på sig. Alltså ungefär även som sketchen i sig: glömd men fortfarande vid liv.

 

Det är likadant i övriga ligan, i alla fall första natten. Av de sex lagens startade centrar var det enbart en som satte mer än ett skott. Fransmannen Gobert var duktig, sköt t o m i straffar och inte enbart dunkar. De andra är i många fall omskolade pf som nu framförallt spelar försvar, passar och kanske sätter något enstaka skott med en förlupen boll. Knicks Noah nollade liksom Cavs Thompson. Pau Gasol sate 1 av 4 skott liksom Plumlee i Trailsblazers medan Pachulia i GSW satte sitt enda skott.  Det finns fortfarande duktiga poängstinna centrar i ligan men de är få och spelar ofta lite länge från korgen.

 

Orsaken till centerns frånfälle är snabbheten. Det blir allt mindre av studsande och post up spel. En center är ofta idag en bollfördelare dit bollen går tidig och omedelbart åter försvinner. NBA börjar likna  Barças tici taca ( eller för all del även Graham Potters Östersund) med ständig rörelse, många passningar en bra bit från målet, många mottag och passningar med ett tillslag och sedan skjuter man utifrån eftersom varken NBA eller Barça har långa spelare för sin sport – speciellt inte Barça. Visst har NBA fortfarande långa spelare men med bättre träningsmetodik blir det allt vanligare med guards och small forward en bit över 2 meter. Det enda de sällan är bra på är att studsa och föra upp bollar – men med tanke på att alla springer så vansinnigt är det bara att passa bollen i stället för att studsa.

 

I dagens fotboll är det sällan ett lag kan försvara nära egna målet en hel match, eller en hel säsong. Fotbollscenterns motsvarigheten till basketcentern är förutom den offensive targetspelaren de stora spelodugliga mittbackar som står och nickar undan bollar. Falkenberg har båda och är redan allsvenskt döda men vi får se om de lyckas försvara en poäng i kväll mot Malmö, om ”de rör på sig”.

 

Men tecknen är tydliga, inte enbart i Falkenberg och i mitt fantasylags roster – centern är död.

Annonser

About this entry