Isak vs Svanberg

En 17-åring avgjorde guldmatchen för MFF – åtminstone detta är jag och gammalmedias fotbollsexperter överens om idag. Hans tunnel och löpning med bollen i drygt 50 meter trots jagande försvarare som han sprang ifrån. Hans inlägg om än lite bakom Berget betydde 1-0  efter knappt en minut. Framförallt betydde det att nervositeten och oron, den som annars hade växt för varje minut, nu helt försvann. Så Mattias Svanbergs första minut som startspelare mot Falkenberg avgjorde allsvenskan 2016. Han bara sprang och sprang och sprang och tillslut sprang han ”him guldet” i en enda rush i Falkenberg likt en malmöitisk Forrest Gump.

 

Så hur bra är då egentligen Svanberg nu, hur bra kan han bli, hur många miljoner kommer han säljas för, är han bättre än Alexander Isak  men framförallt är frågan: varför har han inte spelat mer tidigare på säsongen?

 

De flesta av frågorna tänker jag inte besvara för att de är omöjliga. De som spekulerar i dem gör det antingen för att de inget vet eller för att det gynnar dem eller deras uppdragsgivare ekonomiskt eller personligen.

 

Att AC tycker att Svanberg är ”mycket, mycket bättre än Isak” säger han förmodligen för att han var berusad av glädje eller annat och ville haussa en lagkamrat. För det är naturligtvis omöjligt att jämföra två 17-åringar. De är förhoppningsvis enbart i lindan av sina karriärer – de kan bli hur bra som helst och de kan bli mediokra. Zlatan var ingen stjärna i MFF:s juniorlag när han var 17 år. Han ansågs inte ens som en av de mest lovande, i det 17-årslaget och ändå blev det ganska hyfsat.

 

Dessutom är de två tonåringarna ganska olika som forwards. Svanberg verkar vara en energispelare och målskytt. Han har ett bra löpsteg (värt en egen text), säkert ett stort målsinne och verkar ha bra attityd, förmodligen delvis ett arv efter fadern och dennes hockeygener. Bra attityd har också Alexander Isak även om den kommer till andra uttryck. AIK-aren har dessutom en sublim speluppfattning och enastående teknik. Inte lika snabb men så är han inte heller alls sen typen av spelare som Svanberg troligtvis kan bli. Med andra ord har de vitt skilda egenskaper – det går inte att jämföra dem.

 

Jag överlåter med varm hand att värdera Svanbergstalang i kronor till Olof Lundh. Märkte att han gled undan frågan i går i CMore. Ekvationen är denna, den är simpel. Desto fler mål desto dyrare. Vidar Örn sägs ha gått för 30 miljoner och Kujovic för 20. Enbart för att de gjorde många mål i allsvenskan. Inget annat. Naturligtvis är en lovande målgörare det som aningslösa rika klubbar betalar mest för. MFF värvade Vidar Örn för alldeles för mycket pengar men med övertygelsen att de snabbt skulle förräntas, med minst 100 procent. De som köper Svanberg och Isak om ett år eller två förväntar sig samma procentsats.

 

Den enda riktigt intressanta frågan som jag vill spekulera i är  – varför har inte Svanberg fått mer speltid ifall han nu är så oerhört lovande?  Det finns flera faktorer.

 

MFF valde att köpa in en garanterad målskytt inför säsongen. Dessutom hade man Mohlins som backup och reservforward. Plus en ständig backup i Berget.

 

När båda försvann i somras valde man att köpa en ung, outvecklad gänglig talang från Hisingen – en typ av spelare Svanberg varken är, eller kommer bli.

 

Svanberg var tänkt att stå på tillväxt. Samtidigt är frågan varför han inte fick göra lite inhopp tidigare på säsongen. En orsak var säkert att man ville att Vidar Örn skulle få mesta möjliga speltid och göra så många mål som möjligt, även mot besegrade, eller framförallt mot besegrade, mindre motiverade spelare. Så de av Svanbergs minuter försvann i en av MFF ganska välmotiverad girighet. Liksom ifall man bryter ned Vidar Örns mål i detalj och miljö  är det faktiskt inte så mycket att yvas över, relativt sett.

 

Det är förståeligt att valde att ge minuter som blev över i början efter försäljningarna till Jeremejeff. Fast de var oväntat och oförklarligt få. Vilket i sig är en förklaring till varför Svanberg fått så få minuter – det som främst verkar avgöra Allan Kuhn laguttagningen är namn. Gång på gång har han tagit ut startspelare som inte är i form, eller placerat dem på fel platser bara för att han ville se namnet i startelvan. Hans rigida övertro på namn var nära att krossa gulddrömmarna. En sådan ”tränare” satsar naturligtvis inte på en 17-åring, oavsett talang. Han väljer istället att placera en omotiverad, värdelös Eikrem i en roll som denne både hatar och är oförmögen att hantera.

 

En outvecklad, ung spelare pendlar mycket i form. Det krävs ett bra öga för att avgöra när en talang är bra eller kommer vara värdelös. Hur ofta Svanberg missat matcher på grund av det ena eller andra skälet kan jag inte avgöra.

 

Svanbergs inhopp mot Östersund var inte bra. Men det var en otacksam roll eftersom hans assistens på topp var obefintlig. Med Berget eller Rosenberg bredvid sig är Svanberg en stor talang, bredvid Jeremejeff ser han mest ut som en vilsen 17-åring, ur form eftersom Jeremejeff själv befinner sig på en motsvarande plats i utvecklingen – fem långa säsonger senare. Talanger som båda i nuläget kräver mycket assistens av lagkamrater – det fick ingen av dem mot ÖFK.

 

Samtidigt kan inte Svanberg var en så enormt stor talang som hans första minut mot Falkenberg antydde. Då hade man fått spela mycket mer – det är jag övertygad om. Han gjorde ett snyggt mål som dock en mer rutinerad målvakt förmodligen blockerat. Han hade en friläge som han misslyckades med. Mattias Svanberg är en stor talang men svaret på hur stor lär vi få vänta på minst två, tre säsonger.  Till dess borde han spela kvar i MFF men få mer speltid med en annan tränare. Han skulle må bra av allra minst en säsong i allsvenskan och i CL/Euroleague.  Förmodligen två, kanske tre och de mindre lyckade perioder en ung spelare kommer genomgå – de är mer konstruktiva i Malmö än ute i Europa.

 

Jag tror också att Mattias stannar i Malmö tillräckligt länge. Faderns erfarenhet borgar för det. Vittnesmålen  från alla dessa unga spelare som lockats utomlands av cyniska och giriga agenter och misslyckas kapitalt borde avskräcka varje genuin svensk fotbollstalang. Troligtvis har MFF en ung kommande storspelares talang att utveckla och förränta på bästa sätt. Ska vi vinkla det riktigt hårt så har MFF:s en fantastiskt framtid tack vare Percy Nilsson. Den dagen MFF säljer Mattias Svanberg bör man ge Percy en glass, eller en alldeles egen glassbil, som tack!

 

 

 

Annonser

About this entry