Från Santiago Bernabeau till Sundby Idrætspark

Bortalaget är överlägsna och spelar av den tidiga cupmatchen med ledning 2-0. Hemmalagets idrottsplats saknar läktare på kortsidorna så man kan se att alla de stora träden är gula och löven den här torsdagskvällen sent i oktober flyr åt alla håll. Även in på det blöta, tunga gräset. På långsidans ståplats vädjar supportrarna i ”De blå/hvide engeln” till en gammal stjärna att vara generös och hjälpa sin modersklubb: ”Her er sa mørkt Frank. Har du glemt os?”.

Med Frank åsyftas den före detta mittfältsgiganten och buspojken Frank Arnesen som efter karriären blev oerhört mäktig och hyllad sportdirektör i bland annat Chelsea och Hamburger SV. Med mörker, är det en investering i nytt elljus som åsyftas? Det är påvert, det är fullt av svikna löften och drömmar som stannat i växten, spelat av matchen vid 0-2 med en kvart kvar.

Mörka och dystra är omständigheterna när en gubbliknande lirare byts in i laget från den högre danska serien. Han kallas Rafael van der Vart – samma namn som på talangen som blev sur på läktaren när Zlatan tog farväl av Ajax med sin grymma dribblingsraid och mål. Efter att ha haussats av fotbollsexperter då han värvades till Real Madrid och Spurs har de svenska experterna nu knappast upptäckt och än mindre kommenterat det faktum att 33-årigen är inhoppare i en avgjord cupmatch i södra Köpenhamn.

Det hela är ganska tragiskt – en kille med bländande mittfältsteknik i fötterna och ett huvud under armen. Samtidigt som han och agenterna säkert tjänat en hacka på kontrakten så tvingas han alltså fortsätta spela utomlands under oerhört de förnedrande omständigheter  det utgör att komma in för Midtjylland mot Fremad Amager i 75:e.  Det är nästan så att Henk, den holländske ambassadören i Köpenhamn, borde ha varit där och hedrat en kille som lirat 109 landskamper.  Men kanske ändå inte…   …och i hur många av de 109 matcherna var han godkänd? Han petades i alla fall till VM-truppen 2014, nyss fyllda 31-åring när han misslyckats även i Hamburger SV – inköpt för dyra pengar av, jo just det, Frank Arnesen.

Det är samma sura, lite sneda anlete, samma fantastiska vänsterfot men resten har förändrats, steget, explosiviteten, håret, magen…

Det här är en text med alltför många, lite deprimerande punkter…

Nu var det inte enbart holländaren som var värt en titt och reflektion.  Midtjyllands vädrade spelare som Johan Dahlin, 32-årie Markus Halsti och 21-årige Kristoffer Olsson.  Säg så här: ingen av dem hade platsat i MFF men HIF (och Norrköping) hade behövt Olssons tekniska mittfältsfötter: de unga, kvicka, fortfarande lovande, hoppfulla. Låt oss hoppas att de slipper göra ett inhopp på Sundby Idrætspark en höstkväll om tio år.

Annonser

About this entry