”Ångesten inför att Zlatans karriär som fotbollsspelare snart är över”

”Det finns ett svenskt samhällsproblem som vi knappt talar om. Inom en snar framtid kommer livskvaliteten att försämras för stora delar av befolkningen”.

Niklas Orrenius, som för närvarande rehabar sin korsbandskada och snart är tillbaka på planen som snabb, löpstark offensiv yttermittfältare, skriver i DN lördag om ”Ångesten inför att Zlatans karriär som fotbollsspelare snart är över”. Jag tycker det är en väldigt vacker kärleksförklaring till en människa som förändrat Sverige.

Om tre veckor introducerar jag på ”Shoot”, fotbollsfilmsfestivalen i Köpenhamn, den nya Zlatanfilmen. I förra veckan berättade min nye granne att han växte upp i samma trapp som Zlatan. Zlatan finns överallt, och kommer fortsätta att finnas i vårt vardagliga medvetande och i våra hjärtan i många år efter att han lagt skorna på hyllan. Det är synd att den emoji-liknande symbolen ”Z” redan är upptagen men Zlatan får väl bli kung eller nåt sånt där istället.  Ett sätt at hedra honom är att man introducerar en ny sedel med jättehög valör illustreras av en bild med Zlatan och Mino Raiola på ena sidan och klacksparken mot Italien i EM 2004 på den andra.

 

Annonser

About this entry