Mittbackars revanschism (och Mourinhos basketinfluenser)

Nästan som betingad mittbacksreflex – de nickar tillbaka. I går gav Dejan Lovren först bort en Crystal Palace kvittering till 1-1 genom en träffa en enkel boll förfärande fel. Fem minuter senare nickade han in 2-1 till Liverpool efter hörna (och förskräckligt usel markering på grund av en stack, basketterm för klunga som används allt mer effektiv i internationell fotboll). Så han nickar tillbaka men ”nickar till” igen för några minuter senare står han på hälarna vid ett inlägg och låter en Selhurst Park-spelare nicka in ytterligare en kvittering.

Samma sak hände vid en HIF-hörna mot Djurgården i torsdags. Helstrup nickade fram bollen till Peter Larsson som nickade i mål. Tre minuter senare står de helt passiva bredvid en Djurgårdsanfallare och låter honom nicka in segermålet.

Mittbackar är ofta lagets ledare – ett lag med stark moral har mittbackar med lite över genomsnittliga ledaregenskaper men med en oerhört stark vilja. En vilja som de omsätter i fysik när de känner att de måste ta revansch. På samma sätt som de berusade av att få göra mål ibland glömmer att använda deras främsta vapen – just fysiken.  Det är nästan som om deras kropp inte kan hantera något så omskakande som att göra mål. Det är nästan som en av fotbollens absoluta små sanningar – mittbackarnas revanschism.

Ps Appropå stackar och att hindra motståndaren hade Man United en spännande variant med frispark nere vid hörnflaggan. Pogba och andra rusade mot målet medan bollen slogs lågt mot en position mellan straffpunkt och straffområdes linje dit Rooney smugit upp. Han fick ett helt rent skott eftersom Man United spelarna höll fast de försvarare i Burnley som försökte springa ut och täcka. Med typ 15 spelare mellan sig och målet måste dock Rooney sätta den högt. Rooney 2016 – den petade och självbildsanfrätte 31-åringen satte den naturligtvis alltför högt.

Jag gillar Mourinhos idé och att han försöker stärka Rooneys självförtroende genom att ge honom chansen. Om än en skitsvår chans. Dessutom är det ju ingen försvarare som följer med den lille knubbige när han drar sig bakåt i straffområdet och sedan springer bakåt uppåt mot planen. Få se om de försöker den varianten igen, när de försöker och om Rooney är kvar i klubben då.

Under alla omständigheter är det  en inkastvariant som används flitigt i basket. Ytterligare ett bevis på att Mourinho är väldigt påverkad av basketens möjligheter att screena, att stå i vägen för motståndarna och därigenom ge en lagkamrat en stor fördel.

Annonser

About this entry