Sanera damallsvenskan

Den spännande bottenstriden i högsta damserien kan sluta med antiklimax – kanske klarar sig ingen av de tre klubbarna kvar.

Det står mellan:

Umeå som sparkade en populär tränartrio du  i somras  utan att fråga spelarna. Och ersatte de tre med en tränare spelarna inte vill ha. Frida Östberg säger att de bästa spelarna kommer lämna klubben under alla omständigheter – så varför ska de vara kvar i allsvenskan?

 

Kristianstad som borde gått i konkurs och som lever på lånad tid.

 

Mallbacken vars dispens försvinner och nu måste det investeras cirka 8 miljoner kronor i elljus, omklädningsrum med mera på Strandvallen. Summan är lite högre än de klubben tillgångar. Vet inte exakt hur stora de är men troligtvis utgör de 1-2 procent av de kommande utgifterna. De flesta av Sunne kommuns 4900 invånare kan nog tänka sig göra annat än att gräva ned pengarna i en semielitfotbollsklubb. Blir Svennis räddningen?

 

Oavsett vilken klubb av de tre som klarar sig kvar resultatmässigt åker förmodligen den klubben ut nästa år. Och studsar tillbaka ett år senare. Elitettan är så usel att det enbart är namnet som går att förknippa med elitverksamhet. De flesta klubbar, likt Hammarby. åker jojo mellan serierna bara för att man har ideella spelare som ställer upp nästan utan ersättning. Om ett år har troligtvis Hammarby åkt ut igen och AIK går upp…

 

Varför inte ställa högre kvar på elitverksamhet? Om det nu är elitverksamhet man bedriver på den undre halvan av Allsvenskan eller i toppen av Elitettan? Det är det definitivt inte ekonomiskt sett. Och inte heller publikmässigt – inget lag i Elitettan drog mer än 340 personer i snitt på hemmamatcherna. Så på vilket sätt är man elit?

 

Svaret på frågan vem som spelar i Allsvenskan nästa år kan mycket väl vara Växjö, trean i Elitettan med 240 pers. i genomsnitt på hemmaplan.

 

Damallsvenskan borde bantas till åtta lag. Eller sex. Ju färre lag desto jämnare matcher och desto bättre förutsättningar för de få klubbarna att bedriva en seriös elitverksamhet.


About this entry