Vem spelar Allan?

Det finns bara två MFF. Varför är skillnaderna under olika delar av säsongen 2016, både i resultat och spelmässigt, så dramatiskt stora?  Förmodligen för att det skett så stora förändringar i tränarorganisationen som inte offentliggjorts. Allan Kuhn är officiellt huvudtränare men jag tror att någon spelar Allan. Därför är det märkligt att det här inte verkar vara en issue, den om vem som tränat och vem som kommer att träna MFF 2017.

Den stora, entusiastiska skaran av fotbollanalytiska MFF-analfabeter tycker Allan Kuhn ska vara kvar för att han har vunnit SM-guld. Förmodligen samma supportrar som hyllade Roland Nilsson. De två har också mycket gemensamt. Mediokra tränarkarriärer vars enda framgång är ett välgörenhetsguld med MFF. Roland stod och höll Hasse Gren i handen i många år. När han fick Pepe som ledsagare blev det guld. Vem är det som leder Allan, vem är det som spelar Allan bakom kulisserna på Swedbank Stadion?

Låt oss först konstatera att Kuhn är blygsammare än Roland Nilsson,  som tog åt sig all ära. Dansken betonar ofta organisationen i MFF men han har också i en intervju med Ole Törner skissat på nästa års taktik. Han säger inget om att MFF längre är ensamma i världen om hans taktik men det är illa nog att han ger intryck av att planera för 2017 i Malmö.

För mig är Allan Kuhn en högst medioker elittränare och direkt undermålig som matchcoach – trots Max Wimans haussande av just den egenskapen. Det är oroande att Max skriver det eftersom det betyder att hans i MFF inflytelserika ( men aldrig namngivna) källor försöker haussa Kuhn för det som Kuhn får kritik för. Det innebär att någon med makt i MFF vill förbättra bilden av Kuhn. Vi ”maxologer” tolkar det som om att Kuhn kommer bli kvar i organisationen men med begränsat ansvar.

Varför det ska begränsas är dels på grund av resultaten, dels tack vare att MFF förändrat sin organisation. Vilket nu alltså här ska bevisas, i siffror.  Det är hårda fakta, tillskillnad ifrån de lösa spekulationer som utgör min känsla av en maktförskjutning. Man kan säga att förändringen i organisationen är en konsekvens av Kuhns undermåliga resultat.  Jag har också det ultimata förslaget som Allan Kuhns efterträdare.

Så 2016: MFF inledde även allsvenskan uselt. Förlorade mot HIF, Giffarna, J Södra,  fick med sig några tursamma 1-0-segrar plus Tobias Sanas tre bombpoäng i Göteborg.  Sedan börjar MFF vinna matcher, Kjartansson fattade plötsligt taktiken och kunde äntligen förvalta Rosenbergs pass och hårda jobb utan boll.  Att detta fick en israelisk klubb att betala över 40 miljoner kronor är det yttersta beviset för att delar av fotbollsvärlden är driven av totalt inkompetenta personer.

Före Geflematchen i Omg 9  på Stadion  (och utan bombpoängen eftersom de inte är en följd av spelet) ser Kuhns rad ut så här:     7-4-0-3    12-8

Här tror jag att något hände. Kuhn miste en del av ansvaret och någon extern eller intern kraft anslöt eftersom MFF börjar spela annorlunda, innermittfältarna slutar sitta i knäet på mittbackarna och Adu togs till nåder ( lite senare). Det kan vara så enkelt som en liten intern palatskupp mot Kuhn. Han blir avsatt men får sitta kvar, i rollen som Allan Kuhn, huvudtränaren. Allan börjar med andra spela Allan.

Den 26 juli blir det officiellt att Jens Fjellström blir nu kraft. Orsaken är MFF förfärliga start efter EM-uppehållet. Daniel hade hoppats att Allan nu var mogen för det ansvar han officiellt hade. Istället tog MFF på kommande  tre matcherna tagit en alltför komplicerad seger hemma mot Örebro, fått ett tursamt kryss hemma mot Kalmar och inkasserat en lika tursam poäng på Friends. Något måste med andra ord göras och det var bråttom.

Det heter att Jens är analytiker. Jag tror att han är tränare och nu med ett minst lika stort fast inofficiellt ansvar, som Kuhn. Efter 26 juli till och med då guldet i princip säkras i Norrköping har MFF följande matchrad:

11-9-1-1  24-9

Därefter har Jens gjort jobbet, Kuhn får återigen ansvaret som matchcoach och det går ungefär som i våras:

4-2-0-2    6-5

MFF:s resultat i de matcher där jag tror Jens och Daniel gått in och stöttat Kuhn är alltså markant bättre än i de matcher jag tror han själv har huvudansvaret för:

18-11-2-5   33-17

Det är ingen dålig rad men inget man vinner allsvenskan på. Det är ungefär som det IFK Göteborg åstadkom i år. En klubb och en spelarkarder som mer ligger i fas med Kuhns kvalité.

Jag tror inte heller att Jens nu i den här åldern flyttar till Malmö för att spela andrafiolen i analysrummet. Daniel har handplockat Jens för att de två ska leda MFF. Kuhn är en tränarresurs. Han tillför hygge i omklädningsrummet, är snäll och omtänksam, kanske en bra instruktör men framförallt spelar han Allan bättre än någon annan. Kanske blir det även hans roll 2017. Antingen är han kvar i organisationen eller så plockar Daniel och Jens in en rutinerad matchcoach som kan ta Kuhns roll. Den svensk som gör det bättre än någon annan, och dessutom har oerhört bred internationell kunskap är Svennis. Han är dessutom alltid varit och är fortfarande en utmärkt matchcoach som nu är jobbfri. De goda kontakterna med Tord Grip och hans tid i MFF med Daniel och Jens kan också underlätta den sensationella värvningen. Men allt, utom resultaten,  är förstås bara spekulationer…

Annonser

About this entry