Våld, sex och kåta förbundskaptener

skarmavbild-2016-11-08-kl-08-02-51Nisse Liedholm förbjöd sina fotbollsspelare att ha sex dagarna före match. Men hur är det med tränare, och om de ligger med motståndarna?

 

Man kan ju fnissa åt att Bettan Andersson försöker skapa bästa möjliga förutsättningar åt sin boxare – enligt Nisses teori. Fast detta är ju allvar, på riktigt. Frida Wallbergs tränare och förbundskapten låser in sig på hotellrummet och hånglar med motståndaren (en 20 år yngre fransyska) kvällen före Frida ska boxa EM-semifinal. Samma ledare, mångårig medlem i Boxningsförbundets styrelse,  ber henne ljuga om sin ålder vid invägningen eftersom man måste vara 17 år och Frida bara är 16…

 

 

Men Frida Wallberg är van, hon vann sitt första SM-guld i boxning medan hon fortfarande var ett barn. 14 år gammal boxades hon hem Senior-SM i Lund, trots att man enligt reglerna måste vara 15 för att diplomboxas , eller egentligen 17 år för att gå en match. Frida gjorde alltid vad alla sa att hon skulle göra. Det är först efteråt, i ensamheten, som hon mådde dåligt av alla vidrigheter hon tvingades uppleva. Hon vann  EM-matchen mot fransyskan men förlorade mycket annat medan göteborgskan Bettan Andersson blev ordförande i förbundet, medlem i internationella boxningsförbundets styrelse och har hyllats i alla möjliga sammanhang.

 

Frida Wallberg (och Malin Jonsons) bok om  ”the real swedish beauty”  är en fruktansvärd uppgörelse med våld, misshandel, slavkontrakt och sexuellt utnyttjande – från pappan, storebrodern, lärare och boxningstränarna till sponsorerna som finansierar hennes boxningskarriär bara för att få ligga med henne.

 

Det är ingen direkt positiv bild av boxningsvärlden och uppväxten i Åtvidaberg som Wallberg skildrar. Det handlar i princip om allt det som boxningsjournalisterna så väl vet men aldrig skriver om. Hur alla utnyttjar henne och det slutar med att Wallberg får en hjärnskada som gör att hon vaknar upp i en sjukhussäng ”med slangar överallt” tio dygn efter matchen. De flesta sköterskorna på avdelningen vägrar ge henne vård eftersom ”hon får skylla sig själv”. Påstår boken, jag undrar verkligen om det var exakt så. Beskrivningen av sjukhusvistelsen är i alla fall bara en av alla berättelser där min förvåning blandas med äckel och frustration. Detta är vedervärdigt, det är verkligen ”Million Dollar Baby”, på svenska.

 

Återkommer med recension av ”Alltid lite till – om att slåss för sitt liv” (Offside press) inom några dagar.

 

Ps Frida och en annan i EM-laget, malmöboxaren Teuta Cuni avbryter ”myset” genom att spruta in vatten i rummet med en brandslang…

Pss De kommande två veckorna anordnas en rad ”Fridaföreställningar” runt om i Sverige.  Susanna Edwards dokumentärfilm ”Golden Girl” visas, ett exemplar av boken ingår i entréavgiften och efter filmen samtalar  Frida Wallberg med Malin Jonson eller Susanna Edwards.

Lund 12/11

Halmstad 13/11

Västerås 14/11

Malmö 17/11

Linköping 19/11

Göteborg 22/11

 

 

 

 

 

Annonser

About this entry