Trumpifieringen av amerikansk sport

Först Bob Dylan och nu detta. Vad fan har jag gjort för att drabbas av det här?

I övrigt kan valet sammanfattas så här: LeBron James-effekten uteblev!  Att spela på Trump som vinnare har hela tiden gett bra odds och fortsatte naturligtvis göra det även den här natten. För  trots basketstjärnan LeBrons vädjan valde många svarta män och latinos ( inkl folk med mexikansk bakgrund)  som röstade på Obama nu att stanna hemma istället för att rösta på en kvinna?  Hur farligt kan det vara, hur ska de bearbeta rädslan för tjejbaciller?

 

Vad kommer då president Trump betyda för den professionella sporten i USA? Liksom vad gäller den övriga politiken finns det två alternativ. Han gör slag av sin kampanjretorik och vänder upp och ned på världen. Det blir ungefär som tidigare, fast ganska annorlunda. Mitt svar är nya frågor, baserade på det budskapet han skrikit ut de senaste veckorna.

Kommer han förbjuda soccer?

Kommer hjärnskakningar inte längre räknas som en skada?

Blir det OK att fuska i golf?

Vad händer med damidrott – blir ”grab them by the pussy” en ny sport?

Ifall nu handelshindren ska höjas ännu högre än muren mot Mexico – vad kommer det innebär för globaliseringen av NFL, NBA och i viss mån MLB och NHL? Rimligtvis kommer Kina och andra länder vars produkter inte längre  kommer säljas i USA att bygga samma restriktioner och lager mot USA-produkter. Och sporterna/ligorna ovan är definitivt  produkter.  Rimligtvis kommer löner och tittarsiffror gå ned, publiksiffror minska till följd av den ekonomiska kris som ovillkorligen följer i USA.

 

Vad gäller NHL och dess betydelsefulla kanadensiska  zon  – hur kommer det att funka. Raptors, Blue Jays och de andra är peanuts men hockeykulturen: hur kommer den att påverkas av frostiga förbindelser mellan USA och grannen?

 

Jag har ju inte en jävla aning men jag är oroad, även över det här. Även oroad över vad det här innebär för Sverige och valet 2018. Eller kanske var det här bra som varningsklocka för oss européer. Hade Hillary i Vita Huset betytt att det europeiska missnöjet växt ytterligare och gett oss SD i Rosenbad oktober 2018?

 

Kanske är den gamla världen ändå en vinnare i dag. under alla omständigheter är USA är definitivt en loser!

Annonser

About this entry