Vafför gör Janne på dette viset?

Startelvan. De elva svenskarna i Paris. Läser Olof Lundh blogg där han tror sig ha avslöjat startelvan mot Frankrike.

 

Matchen är den enda som är helt OK att förlora  – vi kräver ingenting av Sverige mer än att de inte får bli många mål i baken. Mål i mun och inte i baken har Janne Andersson som både snackar mycket och gärna. Ibland lite väl gärna, det vill säga han har en räv bakom örat. Det är inte alls säkert att  den elva som tränade i går torsdag är den som spelar fredag. Men låt oss anta det. I så fall har jag några frågor.

 

Olsen – Krafth, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Rohdén, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Guidetti

 

  1. Vafför Guidetti?

Enligt DN har Guidetti form (för att han gjorde ett tröstmål  i EuropaLeague). Inte riktigt så jag definierar begreppet. Guidtti får inte mycket speltid i klubblaget, var totalt värdelösa i förra landskampen och nu skall vi möta en motståndare där allting mer än en enda offenisv spelare känns frivolt.

 

OK för en targetspelare det går att spela upp på och som kan hålla fast bollar men den spelaren är verkligen inte Guidetti. Han är en boxspelare som f n v saknar box.

 

Så en anledning till att jag inte tror på Olof Lundh är det i mina ögon vansinniga att spela Guidetti. Och är han med av defensiva skäl – då är det väl bättre att ta in en mittfältare istället och spela 4-5-1?

 

  1. Vafför Krafth?

Såg en av modern tids mest genanta högerbacksinsatser mot Frankrike i Marseille för cirka två år sedan. Emil Krafth blev så läskigt uppsnurrad så man fruktade för hans förstånd. Han var dessutom långsam och försökte kompensera bristerna genom att spela fult. Nu är det dags igen och jag förutsätter att Janne vet vad han gör. Senast jag såg Krafth mot riktigt motstånd var han inte bra. Kanske bättre nu, han spelar i alla fall ganska regelbundet för ett bottenlag i Serie A.

 

3.Vafför 4-4-2

Frankrike är ett lag  med många målfarliga mittfältare. Ett lag som vill ha mycket boll. Sverige är ett lag som ska vinna boll, inte nödvändigtvis vårda och behålla den men vinna. När man vinner bollen måste man behålla den och det gör man bäst genom att ha många olika passningsalternativ – det har man med fem mittfältare. Det är OK med 20 procents bollinnehav så länge de 80 procenten exkluderar svenskt straffområde. Vi behöver försvara lågt och tätt – det gör man bäst med fem mittfältare.

 

4.Vafför Jimmy Durmaz?

Gårdagens stora nyhet var att Durmaz startar istället för Marcus Rohdén. Det vore märkligt eftersom han är betydligt sämre defensivt än Rohdén. Satsar Janne på att vinna matchen eller vill han bara lura Frankrike

 

 

Annonser

About this entry