Om kritik, hån och Hamréns viktiga bidrag till svensk fotboll

Har tänkt skriva lite om tränarduellen Janne Andersson och Didier Deschamp. Hur bra svensken är och så dålig fransmannen var. Här finns spår från EM som förskräcker. Det kommer senare men  förvånas lite av att Sverige haussas så mycket. Visst var ”vi” bra men det berodde delvis på att Frankrike var så oorganiserat. Borde inte fotbollskritikerna se det? Borde man inte förstå att Forsberg är bra men ännu inte bättre än Pogba?

 

Sedan den där frisparken – den vill jag också skriva om eftersom många tycker det var en absurd målvaktstavla. Lika mycket som jag beundrar Forsberg för att han vågar slå den ( jämförelsen med Boklövs skidor är genial) så gör det inte honom till en gigant.

 

På samma sätt- fast tvärt om har jag ägnat morgonen åt att läsa långa analyser på engelska om vår katastrofala framtid. Vår civilisation måste brinna ungefär vart hundrade år för att rensa ut de svaga människorna – så säger historien och samma tanke förmedlar så olika saker som tränarepoker i fotboll och gamla skogar – även de måste brinna vart hundrade år för att överleva. Varje tränarepok håller ett par år, ibland upp till tio och sedan måste det brinna ordentligt. Alternativet är att hålla elden vid liv men inte våga bränna ned – så som det närmast totalt titellösa Arsenal ägnat 20 säsonger i rad åt.

 

I det sammanhanget, och enbart i det sammanhanget,  känns Hamréns gärning som viktig för svensk fotboll. Sedan kanske man inte hade behövt dra ut på det så förtvivlat. Nu känns det som om man istället för att rycka loss plåstret ägnade sju säsonger till att sakta, sakta dra av det.

 

Så jag har ägnat morgon åt att på Maxtiofingrar skriva om en musikkritiker som dissat en nyligen död poets skivor, för att han tycker musikarrangemangen stinker. Han gjorde för övrigt samma sak med Lou Reed för tre år sedan. Det är märkligt hur många kritiker inom kulturen som numera känner behov av att håna…

 

Ps Jag hade inte skrivit så här om Hamrén i fall han avlidit i veckan som gick.

Annonser

About this entry