Nisse Hellbergs passning till HIF: ”farväl lev och lär”

Det är HIF:s ödesvecka och Nisse Hellberg sänder en supporternostalgisk hälsning från Malmö på sin nya skiva som släpptes i fredags.

 

Den allsvenska kvalångesten utgör ramberättelsen till inledningsspåret, i alla fall tolkar jag det så. Låten heter  ”Farväl lev och lär” och handlar om en relation som är på väg att ta slut eller redan har det – där låtens jag och du inte längre spelar i samma division. Ungefär det man fruktar från ett balanserat malmöitisk supporterperspektiv, och om någon är en balanserad MFF-supporter är det Nisse.

 

Det är en separation från en relation som varit både ömsint, kärleksfull och våldsam.  Så fotbollsromantikern Nisse fyller låten med nostalgiska minnen från västra Skåne: känslorna, utlevelsen, berusningen och förlusterna. Ja, Nisse minns till och med vårsäsongens derby på Olympia och upplevde bråken på Knutpunkten plus evakueringen med Pågatåget söderut. Sedan kan jag tycka att Nisse är lite tidigt ute, två möten med familjeterapeuten från Halmstad står fortfarande på programmet men visst tär det på tålamodet och relationen att behöva uppleva sånt här:

 

”Var det kyssarna i Malmö eller sveket i Helsingborg?

Eller alla andra bråken till och från?

Var det alla dessa glas som fylldes och gick i kras?”

Eller när du själv bar hem mig därifrån?

 

Var det leendet som dog  eller droppen på din kind?

Eller nåt av alla löften som ingen längre minns?

Men nu gav du dig i väg, minns jag rätt sa du så här:

lycka till, farväl lev och lär.

 

Var det vykorten från Viken?…”

Och även ifall man separerar är inte som säger att de två inte kan förenas igen, förenas, inte försonas. Glasen kommer fortsätta krossas och löftena ständigt uppdateras.

Här är ett youtubeklipp från TV4.

 

 

 

Annonser

About this entry