Nya danska sportböcker

dsc00654Var på bokmässan i Köpenhamn i fredags. Som vanligt massor av danska fotbollsbiografier. Bland annat en om Jesper Lange, som jag faktiskt ratade. Är han frisk, spelar han mot Halmstad. Han kanske blir HIF-hjälte? I så fall lovar jag att läsa boken som skrev för att förlaget ville följa en vanlig Superligaspelares vardag.  Oc iså är det första han gör efter utgivningen att försvinna till Helsingborg…

Gammal Benficalegend

Gammal Benficalegend

Själv gick jag i gång på några andra titlar. En antologi, älskar antologier, om sportchefer i dansk fotbollens Superliga. Förmodligen den första som skrivits om denna yrkeskår. Sedan en bok om mitt favoämne straffsparkar och så slutligen en ”krimi”, en deckare om fotboll och läggmatcher.

Cykelböckerna är lite mer sofistikerade. Nja Peter Cossins om Alpe D´Huez är mer som en historiebok. Ska bli extra spännande eftersom det är ”mitt” berg. Följde touren upp dit 1994 när jag skrev för Z Magazine då Cossins också var där.

Lyssnade även på Sepp men det var ganska tråkigt och anekdoterna om bland annat Elkjear inte helt färska...

Lyssnade även på Sepp men det var ganska tråkigt och anekdoterna om bland annat Elkjear inte helt färska…

dsc00657Den om stil och uppträdande i proffscyklisten är oerhört spännande. Satt och lyssnade på åkarna och den duktige författaren Tonny Vorm när de presterade boken. Många underbara skrönor. Som den när klickpedalen kom och Jens Veggerby fick följa med Andy Hampstaed till Japan och Shimanos fabrik för att testa de allra första. De föll, de föll väldigt många gånger. Dock inte lika många som de som körde på den tidigare, europeiska uppfinningen där man klickade men samtidigt var tvungen att lägga tyngd, ned på pedalen. Bland annat berättades det om hur belgaren Johan Musseuw föll fyra gånger i ledningen av Paris -Roubaix och blev liggande för det är naturligtvis nästan omöjligt att klicka ut och trycka ned när man är på väg att falla på de glashala kullerstenarna. Dessutom kunde han inte lägga kraft på pedalerna när han låg ned så hemmafavoriten Musseuw fick se förföljarna och huvudklungan passera medan han själv låg på rygg, fastspänd i cykeln likt en skalbagge som vaknat på fel sida….

Den sista cykelboken handlar just om det loppet, framförallt en vacker fotobok med några insprängda anekdoter. Återkommer med recensioner men just nu är det fullt upp med alla svenska sportböcker som ska läsas och recenserar inför jul.

Sort kaffe & Hvide Sokker – Politiken

Alpe D’Huez – Peter Cossins – Turbine

Støv og sten – Turbine

Fodboldsbossen -Byens Førlag

Højt Spil – Marcelo Krankl – Byens Förlag

Straffe!  – Henrik Busborg – Turbine

 

 

 

 

 

Annonser

About this entry