Schack… …Matt Pyzdrowski

Under huvuddelen av säsongen föredrog tränare Henrik Larsson målvakten Tomer Chencinski. Det var inte svårt att se att Matt Pyzdrowski var bättre men han hade skuldbelagts för Hammarby-HIF 5-0, av tränaren. Jag vet inte vem som tillslut lyckades övertala tränaren att sluta straffa, förlåta och låta Matt stå men ifall Henrik Larsson insisterat på Tomer hade HIF idag varit i Superettan.

 

När HIF med en dysfunktionell och uppenbart skadad lagkapten blev utspelade första 20-25 minuterna var det Matt som såg till att det bara blev ”schack…”. Ordet som hängde i luften likt en fingertoppad boll i kryssribban uttalades i alla fall inte på den fula sydhalländskan utan istället som en ångeststinn suck av lättnad på vacker, glutteral nordvästskånska: ”Matt”. Matt Pyzdrowski var den store hjälten. Det krävdes ett insnubblat självmål av hjälpgumman, den hemtjänstlike mittbacken Helstrup för att överlista Matt Pyzdrowski den här kvällen.

 

I övrigt kommer den här första matchen ihågkommas av Fredrik Liverstams neddragna mössa och uppdragna täckjacka och av det faktum att de yngsta spelarna var bäst. HBK-pojken född 1999 hade ett grymt steg och vårdad högerfot. Ja, inte så taskig vänster heller – helt klart borde han ha en bra, klok tränare i allsvenskan de kommande säsongerna.

 

Jordan Larsson lär försvinna från HIF hur kvalet än slutar. Förmodligen söker han sig utomlands liksom fadern. Tråkigt – tror Jordan hade utvecklats bäst med minst ett allsvenskt år till – fast i ett lag som spelar annorlunda än det som vars taktik pappa Henrik satt.

 

Jag hoppas att de särar på sig- i deras fotbollskarriärer. Henrik som ungdomstränare i HIF och Jordan med en bra kvalificerad allsvensk tränare i A-laget hade varit perfekt. Hans form är så pendlande att man inte kan lägga så stort ansvar på honom. När han är helt ur form ska han inte starta, trots att pappa är ansvarig för laget.

 

HIF har bäddat för fortsatt allsvensk existens. En skadad Peter Larsson och en oskadad Helstrup till trots.

 

Allra högst klass den här kalla, regniga novembertorsdagen höll HIF:s supportrar. Minst 2 000 har lika stor del i resultatet 1-1 som Matt har.

 

Annonser

About this entry