HIF, Henrik och utpressning

Henrik Larsson borde både ha lämnat och stannat.

 

Jag försvarar hans rätt att vara på planen och försöka lugna fansen, eller skydda sin son mot överfallen. Det säger mycket om svensk fotboll administratörer när dess delegater anmäler Henrik Larsson, och backas upp av HIF:s styrelse.

 

Lika självklart som han hade moralisk rätt att vara där på planen vid det tillfället, lika självklart  borde Henke ha lämnat uppdraget som tränare efter Hammarby borta. Han erbjöd sig göra det, styrelsen sade nej men Henrik borde insisterat. Då och där insåg Henrik att detta var en förlorad säsong, resten av året blev ett dåligt försök att minimera skadorna. De brister i laget, hos tränaren och kommunikationen mellan dem blev bara värre. Spelarna var nervösa och virriga mot HBK, de underpresterade under ledning av Henrik i princip hela säsongen och detta requiems grandiosa final framfördes under fem minuter på Olympia i söndags.

När nu styrelsen uppenbarligen inte bestämt sig än för att entlediga Larsson borde han gå självmant. Å andra sidan har han kontrakt ett år till så han vill väl pressa ut lite extra pengar. Tycker i så fall det här känns ganska smutsigt. Henrik bär det största ansvaret för degraderingen – han borde ta sitt moraliska ansvar. Samtidigt som styrelsen hoppas sätta sådan press på Larsson att han avgår självmant så de slipper köpa ut honom.

 

Ska anmälan av den SvFF-delegat som ska vara neutral (och som stöttas av klubbens kommunikationschef)  ses i det ljuset – att anmälan ska pressa ut Henrik ur klubben genom att han avgår i vredesmod?

 

HIF:s kommunikationschef väljer alltså att dissa Henrik för att han tog sitt ansvar efter matchen istället för att dissa de maskerade männen som överföll Jordan. Medan HIF:s sportchef säger samtidigt att han nu vill locka tillbaka barnfamiljerna till Olympia.

 

Det enda jag egentligen vill höra från HIF:s olika talesmän dagarna efter matchen är hur de kan garantera att det aldrig mer springer in maskerade män på planen och försöker misshandla spelare.

 

Det enda jag egentligen vill höra från HIF:s olika talesmän är att de lovar mig att jag i fortsättningen slipper planinvasioner, bengaler och hatramsor. Men det gör de inte. Jag tycker inte att HIF:s talesmän, och därigenom klubben, ger ett förtroendefullt intryck. De fokuserar på HELT fel saker. Det bådar inte gott för föreningen.

 

Ps Frågan om var Henrik egentligen ska befinna sig har ofta varit aktuell. Speciellt var det så den dagen då ”På gator röda och blå” debuterade i allsvenskan på Olympia, söndagen den 13 september 2009. Ett Henriklöst HIF mötte BP som överraskande vann och därmed bidrog till att HIF lite senare tappade både serieledningen och SM-titeln. Matchen före hade Henrik Larsson  leende rakt framför huvudläktaren tagit ett gult i slutsekunderna så att han blev avstängd  och istället för att vara på planen kunde tillbringa lördagskvällen på Högaborgs 90-årsfest..

 

Annonser

About this entry