Glenn ut Bojan in?

Såg en häftig match när Chelsea väldigt tursamt besegrade Spurs. Roligt, spännande spel, utmärkta målvaktsprestationer och högt tempo. Gillar verkligen utvecklingen med målvaktens nya roll som spelfördelare, till skillnad från Glenn Strömberg. Hörde inget i går men jag lyssnade inte så noga, återkommer till det. Glenn har ju dissat taktiken att spela tillbaka till målvakten och menar att målvakten bara borde tjonga upp bollen.

 

Fast då har han missat hela idén med den här taktiken. Vilket kanske borde vara anmärkningsvärt för en fotbollsexpert på landets i särklass största fotbollskanal. I fall Glenn Strömberg nu inte råkade vara en av de få svenskar som är verkligt folkkära, det är typ han, kungen och Jonas Gardell (fast av ganska olika anledningar), hade kanske någon vågat påpeka det för honom.

 

Egentligen handlar det om omställningar och en taktisk omställning och utveckling som expert som Glenn antingen vägrar, eller inte vill, se. Allt i dagens fotboll handlar om omställningar. Leicester vann hela ligan på extrema omställningar förra säsongen. FC Barcelona och dess tre forwards som i flera säsonger stångades blodiga mot nio man i boxen får plötsligt ¾ fotbollsplan att springa och göra mål på. Med målvakten som spelfördelare uppstår oerhörda, fantastiska ytor. Plötsligt har jag stor glädje av nästan all klubbfotboll eftersom den den här säsongen spelas över hela planen, samtidigt och inte enbart en fjärdedel åt gången ( vilken t ex Allan Kuhn och hans fotbollstaktik från Millenieskiftet var en utmärkt symbol för).

 

Likadant i går mellan de två lag som släppt in minst mål i EPL. Inte en himla massa harvande på mittfältet utan typ tre gånger så många målchanser och anfall som för ett eller två år sedan. Jo, Chelsea spelar fortfarande defensivt och lika fegt som alltid men det är mycket er underhållande nu när den höga pressen kommer mer än två gånger per halvlek.

 

Andra saker som var anmärkningsvärda.

 

Alla uttalade spelaren Moses namn på engelska, utom Glenn Strömberg som vägrade även det och istället uttalade namnet på svenska. Det lät lite lustigt eftersom namnet är så förknippat till en fysisk plats – i vassen. Som om Moses var en ytter som smög ute vid kanten. Borde Glenn egentligen inte ha berättat varför han vägrade? Kanske gjorde han det – jag hörde inte hela sändningen men varför är i så fall inte Glenn konsekvent och uttalar t ex Diego Costas efternamn som ett småländskt glasbruk? (Diego) Kosta Glasbruk någon? Eller på göteborgska: ”Diegoooo eller…?” – det är ju ett artistnamn i sig!

 

Bojan Djordic är betydligt bättre som matchexpert än studioanalytiker. Han är så engagerad och utan matchens rytm att följa blir det lite desperat över han studioshow. Han upprepar sig, han höjer rösten, han pratar alldeles för länge för att hans ord ska få större genomslag och så blir allting precis tvärtom. Jag hade väldigt gärna hört Bojan på matcherna istället för Glenn – får man skriva så utan att dissas?

 

 

Annonser

About this entry