Hur länge stannar Peo Ljung den här gången?

Det fanns två vägar för HIF att välja mellan.  Antingen långsiktigt med en ny, ung lovande tränare som lockade till sig unga talanger och byggde Nya Olympia från grunden. Eller en gammal erfaren tränare som gnetade HIF tillbaka till eliten med gamla spelare och tråkig fotboll.

 

Svaret blev varken eller och både ock. Peo Ljung har existerat i HIF-sfären i snart 30 år Den halvgamle göingespelaren debuterade för HIF i Nyårssaluten för snart 29 år sedan. Jag såg det och var ganska imponerad, trots att han tog min bästis Uffe Nelsons plats.  Nu skall Peo Ljung  alltså debutera som huvudtränare och det är ganska logiskt – en billig lösning. En erfaren, gedigen tränare – en riskminimeringens och 4-4-2-fotbollens predikant men framförallt billig. Inga, lovande spännande spelare kommer söka sig till Helsingborg för att utvecklas av Ljung. Han kommer satsa på gamla HIF:are och det kanske räcker. Men det kommer inte medföra en intressant comeback, när den nu än kommer.

 

Det är meningen att HIF ska studsa tillbaka omedelbart. En yngre tränare skulle inneburit en långsiktig, spännande lösning som kunnat förändra hela klubben. Nu blir det en intern, totalt osexig lösning och det kanske är det bästa för en så pass impotent klubb som HIF är för närvarande.

 

Finns några intressanta saker med Ljung: Han och Crisse har skrivit ett treårskontrakt.  Jag misstänker att Schulze fick lite rabatt med tanke på längden, att två eller ett år hade blivit en dyrare, kortsiktigare men definitivt klokare lösning. Samtidigt måste man fråga sig – en tränare som lämnat sina tre senaste arbetsgivare långt innan kontraktet gått ut – är det troligt att han stannar alla tre åren?

 

För stora klubbar är det brukligt att tränaren som tar upp ett lag inte fortsätter i en högre serie. Jag tror att  den enda chansen för Peo att sitta kvar tre säsonger är att HIF gör det bra 2017 men först går upp 2018. Då kanske, kanske får han chansen 2019.

 

Ps Hittar ingenstans något om att han har döttrar. Ytterligare ett skäl till att anställa honom.

Annonser

About this entry