Könstester genom tiderna

skarmavbild-2016-12-08-kl-17-52-50Lite sent har jag äntligen börjat läsa Maria Rydqvists fantastiska bok om kvinnor och elitidrott med den något tradiga titeln: ”Kvinnor, idrott & manliga ledare” (Sportförlaget).

De 350 sidorna är dock allt annat än tradiga. Det känns som om det här är en boken kommer bli oerhört betydelsefull för väldigt många kvinnor. Förhoppningsvis även för manliga makthavare inom idrotten.

Boken är upplagt som en rad intervjuer med framförallt dagens elitidrottare men i början finns också många vittnesmål från de som kämpade på den tiden då kvinnliga idrottare enbart hånades förnedrades.

Elisabeth Östberg som väl var landets bästa kvinnliga löpare efter Karin Wallgren och tävlade för GKIK i Göteborg, ifall jag minns rätt, skriver om ett av alla dessa ögonblick då  kvinnliga idrottare förnedrades.

”Något som var helt satt i system på den här tiden var könstest. På Universiaden i Tokyo 1968 fick vi sitta 100 tjejer på ett långt led, iklädda endast trosor. Vissa var helt vettskrämda. Sedan kom det in en läkare och tog var och en på brösten och i underlivet och talade om ifall man var flicka eller inte. Den japanska läkaren var så generad att vi fick vända ryggen till när han kände oss på brösten. Utöver läkaren var det säkert tio sjuksköterskor där som verkade vara med för att skydda oss på något vis, men som mest såg ut att skämmas för hela proceduren.”

Det här pågick väldigt länge även om man senare gick från tvångs-petting till visuella besiktningar och blodprov. I fall män hade utsatts för liknande kollektiva övergrepp hade det blivit kaos och revolution men eftersom alla ledare och sportjournalister var män så brydde man sig inte. Än idag kan manliga sportjournalister inte låta bli att misstänkliggöra framgångsrika kvinnor vars ansikten inte är tillräckligt vackra för att passa in i deras skönhetsnorm.

Sedan bör man tillägga att historien är full av kvinnor eller kvinnliga idrottare med många manliga hormoner. Inte enbart de som dopat till sig basröst och skäggväxt även om det dessvärre var en av konsekvenserna av öststaternas extrema dopingprogram (även amerikanska friidrottsstjärnor i världsklass på 1980- och 90-talet hade ibland skäggväxt). Här finns hundra eller kanske tusentals personliga tragedier gömda (en del med självmord som följd) eftersom det naturligtvis påverkade kvinnornas privatliv oerhört negativt. Dopningen ledde dessutom också ofta till barnlöshet…

Av de som vanligtvis misstänkts ha varit män är en kvinnlig tjeckoslovakisk 400- och 800 meterslöpare, en rumänsk höjdhoppslegend och alla ryska kulstötare någonsin. Jag skriver ”alla” eftersom förmodligen väldigt få låg nära den hormonella riskzonen men de passade inte in i dåtidens kvinnoideal och ansågs som ”manskvinnor”. Vissa män har dock inte kunnat hålla sig utan stulit kvinnors medaljer. Som Stella Walsch eller de manliga franska sprinters som tog storslam i Friidrotts-EM i Oslo 1946. Själv minns jag bilder på en OS-vinnande rysk längdhopperska på 1950-talet om vilken det senare hävdades att hon var man. Jag minns henne för att hon var så oerhört vacker…

Ps Maria Rydqvist är landslagsåkare i längdskidor och har bl a en silvermedalj i stafett  vid VM i Falun 2015.

 

 

 

 

 

 


About this entry