EPL-målvakter och statistikfällan

Fotbollskanalens målvaktsexpert har rankat EPL-målvakterna. Låter jättespännande till man förstår att underlaget är undermålig statistik. Vänder mig mot Peter Hyllmans övertro på statistik och vad den säger.

”Hur har alla dessa målvakter faktiskt presterat? Det vore intressant att få lite faktisk statistik på den frågeställningen. Det är dels intressant att få vetskap om hur många skott dessa målvakter faktiskt har haft att brottas med totalt under säsongen. Samt naturligtvis hur skickliga de faktiskt har varit. Det vill säga hur många mål har de släppt in i relation till hur många de borde ha släppt in?!”

Ledsen Peter men att reducera målvakten till en skotträddare är närmast föraktfull, eller okunnigt. Det finns hundratals olika sätt att bedöma och mäta en målvakts insats men antalet räddningar i procent av skotten är inget bra eller rättvist sätt. Att jämföra vad han kallar den ”faktiska prestationen” med verkligheten är grovt vilseledande. Det är ungefär som att likt försäkringsbolag ibland hävda att BMW är en farligaste bilen eftersom den är överrepresenterad i allvarliga trafikolyckor. Eller att du skulle ranka forwards utifrån hur många mål de gjort på antal avslut. Zlatan skulle säkert bli en av ligans minst effektiva forwards med tanke på hur många avslut han får i Man United men är han dålig?

Inte överraskande är det många målvakter i bottenlagen som får väldigt många avslut mot sig, som Hyllman rankar högst. Det är en lite lustig slutsats som innebär att de bästa lagen har de sämsta målvakterna och vice versa. Efter att ha ”bevisat ” det konstaterar sedan Hyllman att de bästa lagen har de bästa målvakterna.

Ett lag som försvarar lågt i varje match får naturligtvis väldigt många avslut emot sig och de blir förhållandevis enkla – många nickar och långskott från dåliga positioner. Jämför med en av ligans allra bästa målvakter som håller på att skolas in bakom en dysfunktionell backlinje i Man City. De gubbarna står alltid högt eftersom Man City dominerar – alltså är typ var tredje avslut på Bravo ett friläge och statistiken blir usel. Som mot Chelsea hemma när typ 5 av 8 avslut var frilägen och han släppte in tre mål!

Hyllman fortsätter:

”Sedan finns naturligtvis de som sticker ut genom att inte sticka ut. Mest uppenbar i den kategorin är förmodligen David De Gea som under tidigare säsonger har varit smått fenomenal i Man Utd-målet men som den här säsongen har varit betydligt mer ordinär i sina prestationer”.

De Gea har varit lika bra den här säsongen men försvaret är något mindre förvirrat nu jämfört med förra säsongen. Det innebär att han slipper göra så många idioträddningar och att avsluten är färre.  Att DeGea därigenom skulle ha varit mindre bra målvakt den här säsongen är återigen en alltför snabb och förvirrad slutsats.


About this entry