Galna målvakter och Glenn Hysén

galna-malvakterPetter Karlsson har tidigare gett ut ett par böcker om annorlunda fotbollsspelare. De flesta med någon störning eller så har de haft så omfattande alkoholproblem att de gjort knäppa saker. Petter Karlsson skriver roligt, tar tillvara alla skrönor och överdrivna historier även i ”Galna målvakter : en kärleksförklaring till Skorpionen, Ravelli, påven & co”.

 

Problemet är inte skrönorna, problemet är att det enbart är skrönor. Texterna är inte speciellt respektfull och det handlar knappast om kärlek, eller om målvaktspelet. Ibland känns det tvärtom ganska hånfullt.

 

Först blir jag bara irriterad av förordet av Glenn Hysén. Varför inte någon som kunde balansera det oseriösa och skabrösa? Glenn får tillfälle att berätta hur mycket David James och Bruce Grobbelaar kunde supa. Jaha? Vad tillför det mer än alkoholromantik och ”Glenn Hysén”?  Sedan inser jag att detta är en bok som liknar Glenns egna titlar med hyss och allvar och en allmän grabblik världsbild och då raserars min fascination för boken. Den blir helt enkelt alltför Glenn Hysénsk, fotbollsspelarna är inte målvakter utan snarare smågalna ”pellejönsar”.

 

Ps Petter Karlsson har enligt omslaget haft en ”kort, men framgångsrik sejour som målvakt i Författarlandslaget”. Roligt att han värdesätter en sådan roll så högt. Tyvärr lär det enligt dåvarande förbundskapten snarare röra sig om en match mellan Bonniers förläggare och dess författare. Petter Karlsson lär dock ha varit en både duktig och helt orädd målvakt. Den här boken ges nu inte ut av Bonniers förläggare utan på Ekerlids förlag.

Annonser

About this entry