Splittrat om symboler

Det har inte varit inne på den här sidan 1:a Världskriget men nu gör dessa obegripliga gamla sköldar och klubbmärken comeback. De är föremål för dyrkan och kult. Tryck skölden på vad som helst och det säljer till trohetstörstande supportrar – för 10-tals miljarder per säsong.

 

Det bästa med ”Fotbollens heraldik” (Pintxo) av Leonard Jägerskiöld Nilsson är färgåtergivningens närmast perfekta nyanser. Det är jättespännande med alla dessa märkliga historier och symbolik, arv och stolthet.  De berättar ju om varför klubbens grundades och hur den har utvecklats eftersom all heraldik förändrats. Ibland helt och hållet

 

Franska klubbar verkar mest populistiska och ändra ganska vilt efter trenderna – ta PSG som exempel som även på des korta tid bytt namn frivilligt. Motsatsen verkar engelska klubbar vara som ofta har kvar sina från 1800-talet. Utom Hull som därigenom ådragit sig mycket kritik.

 

Varje klubb får ett uppslag. Heraldiken och dess texter får högersidan medan vänstersidan nästan uteslutande ägnas allmäninformation om klubben. Så texterna om heraldiken är korta och ofta utelämnas ett par av de historiska symboler helt och hållet för det i mitt tycke helt meningslösa, ytliga klubbhistorien. De texterna ger stelbent ”wiki-känsla” med irriterande faktafel. När det gäller ”mina ”klubbar så är det supportrarna, inte klubben, som kallas ”culés” Bland ”historiska spelare” hade jag nog haft med Maradona e t c.

 

Även andra lag jag ”kan” har faktafel så risken är att det även gäller alla andra klubbar – det är väldigt vanskligt uppgift så varför ge sig in på den över huvud taget? Det är kanske bra om målgruppen är heraldiskt intresserade men troligtvis är det istället fotbollssupportrar som köper boken och vi är inte så intresserade av wiki-texterna. Det unika är ju heraldiken och texterna om dessa.

 

Man bör också fråga sig varför en svensk bok endast tar med sex svenska klubbar när man ger klubbar som Wolfsburg och FC Lorient stor plats. Så man nu ändå gör ett så underbart tjock, nördig och nischad bok– varför kompromissa sig fram till ett självmål?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

About this entry