Forsberg offer för hämndlysten pöbel?

Det sensationella, periodvis historiska ledarlaget i Bundesligan, debutanten från öst blev utspelade. Jag tillhör dessutom de som emellanåt beundrar Bayern för deras fotboll och individuella världsstjärnor men hur illa jag än tycker om Red Bull Leipzig – de ska inte behöva förlora på tokiga assisterande domare?

 

Eller var utvisningen av Forsberg korrekt?

 

The Guardian hävdade att det var med sulan och rättfärdigade därmed det röda.

 

Kommentatorn i Eurosport rättfärdigade också det röda men sa aldrig varför – mer än att ”man kan inte tackla på det där viset”.

 

Erik Niva säger att det var för att han hindrade ett omställningsspel som ”europeiska domare har fått de här direktiven”.

 

Själv säger Forsberg bara att det blev värre än vad han tänkt men tar inte ställning.

 

Det är klart att Forsberg tänkte haka upp foten men kommer lite sent  och inser att han måste ta till lite grövre medel. Jag tror han försöker slå undan foten så att Lahn ska fälla sig själv. Det ser nästan ut som en stämpling – men bara nästan.

 

Domaren går på vad den uppenbart skrämde assisterande, nyss överfallen av skrikande Bayernledare, tror sig ha upplevt. Huvuddomaren tar fram det gula redan innan han springer fram mot den röda pöbels-hopen som håller på att omringa Forsberg.

 

Jag tror domarna gjorde det enkelt för sig och gav rött. Med Forsberg kvar hade det gett en infekterad stämning på planen som förmodligen resulterat i fler fula saker – som en kedja av hämnd som aldrig tar slut. Samtidigt tycker jag att det var fel beslut.

 

Erik Niva har säkert rätt i att domarna fått direktiv men jag har inte sett konsekvenserna av de direktiven i CL under hösten. Inte heller i EPL och La liga. När Barça spelar foulas det friskt vid snabba omställningar. På mittplan. I EPL drabbas omställningslagen också hårt. David Luiz oerhört fula stämpling på Aguero, den som sedan ledde till Agueros hämnd och fyra matcher långa avstängning – den gav inte ens till gult – trots att den har precis samma ingredienser som Forsbergs foul: stoppa en snabb omställning på motståndarnas planhalva, komma in med sulan bakifrån.  Tror det var Clattenburg som dömde och han påverkades inte av trycket som dessutom inte var lika starkt som trycket alltid är i München.

 

Så utvisning? Nja, kanske men den är inte solklar varken i handling eller i konsekvens. Det är inge solklar sula.

 

Så är han en buse, Forsberg?  Nej, det var cyniskt men det visar vilken vinnarskalle han är. Det bådar gott för hans insatser i svenska landslaget – personligen så hoppas jag att det går åt helvete för hans klubblag.

Annonser

About this entry