Magi, misslyckande målgester och målvakter

jag vet inte om Firmino och Lallana trämat på den här målgesten tidigare men den kändes kanske lite väl avancerad för en barntillåten föreställning.

Vet inte om Firmino och Lallana tränat på den här målgesten tidigare men den kändes kanske lite väl avancerad för en barntillåten föreställning. Misstänker att det var ett ”one-night-stand” som inte kommer upprepas på gräs. Lallana såg inte helt road ut när han släppte kramen och knuffade bort den gosige Firmino.

Ser ett par EPL-matcher och finner det underhållande, men av ganska tvivelaktig kvalité. Då snackar vi om de mest generösa klubbarna i världen, de som skulle kunna innehålla alla de bästa spelarna ifall det inte vore så att de måste kvotera in en rad britter och engelsmän. Det är väl kulturen, supportrarna och de engelska ”managerna” som känner så – att man måste ha inhemska spelare på planen och då väljer man robusta halvlovande engelska målvaktspojkar och stabbiga innerbackar som det minst skadliga. Fast då blir taktiken det första offret, och det fotbollsestetiska alldeles bakom i den långa kön av tillkortakommanden. Eller är det vi ser, eller försöker blunda förr, början på en Brexit-anpassad brittisk liga?

 

Däremot är det en ren fröjd att skåda Zlatan, Pogba, Mkhitaryan och De Gea. Världsstjärnor som lyfter laget och matchen medan resten av Man U-spelarna är ganska dåliga – utifrån tränares krav, lagets namn och dess lönebudget.

 

De största problemen är tveklöst i i uteförsvaret. Nilsson-Lindelöf eller någon annan kom betydligt närmare United i förrgår efter att Phil Jones missat bollen flera gånger och Danny Blind lyckats nicka fram motståndarna till bästa målchansen i hela matchen – som DeGea blockerade. Men detta var två exempel på försvarsspel som Mou aldrig kommer att acceptera. Eller när den ohyggligt långsamme Carrick vid Borinis målskott istället för att försöka blockera väljer att krypa ihop och  ducka – sånt gör man inte ostraffat i Mous lag som defensiv balansspelare.

 

Efter halvlek flyttade Mou upp Pogba till positionen jag gav honom i min 2-2-4-1-1-uppställning och så funkade det mycket bättre. Men det är ett svaghetstecken. Pogba borde spela i en mer fri central roll så som han gjorde när Mkhitaryan kom in på topp  bredvid Zlatan.  Så det borde vara 2-2-3-1-2 med bollöverlägsenhet alternativt 4-2-3-1 när de försvarar på bortaplan och spelar på snabba omställningar. För när de här tre spelarna klickar blir det magi, även ur ett fineuropeiskt perspektiv.

 

Roligt med klackmålet – Zlatans framspelning är ju perfekt men eftersom armeniern är alltför ambitiös i sin önskan att göra intryck på Mou och startar han alltför tidigt, är klart offside och tvingas klacka. Känslan är att så snygga mål kan rucka lite på rättvisan, speciellt när de inte är avgörande. Tror det blivit avvinkat eller bortdömt av domaren ifall det varit 0-0 och inte 2-0.  Samtidigt upplevde nog domaren att han kompenserade när han inte gav Sunderlandbacken rött och målchansutvisning. Mkhitaryan var faktiskt förbi när han blir nerdragen alldeles utanför straffområdet – han sprang med bollen, ifrån de jagande mittbackarna.

 

De engelska målvakter jag ser i Sunderland, Hull och Stoke övertygar inte. Jo, den unge målvakten i Sunderland Jordan Pickford  kommer bli bra för han läser spelet utmärkt. Samtidigt verkar han inte så där överdrivet smidig och han står lite fel på 1-0-målet. Men under alla omständigheter bättre än de två andra.

 

Lukasz Fabianski bidrar inte till att minska osäkerheten i Swanseas försvar för närvarande. Dags för Kristoffer Nordfeldt? Han borde få chansen nu – vad har Swansea att förlora i det här läget? Och får man inte chansen så bör han nog leta efter en annan klubb. Eller vågar inte interrimtränare (nu när Bradley fått sparken efter blott 11 matcher) inte satsa på en ny målvakt?

 

Man City var riktigt dåliga mot Hull och hade tur som vann. De Bruyne och Sterling gör nästan allting rätt  men resten är inte så imponerande. Min gamla favo Yaya Touré ser mest plågad ut även om det ibland dyker upp små förnimmelser av hans forna genialitet. Hans närvaro är dock ett svaghetstecken, liksom att Otamendi platsar. Och att Man City spets verkar spela utan självförtroende.  Claudio Bravos inställda ambition att gå ut och boxa en hörna borde fått allvarligare konsekvenser än en bortnickning på mållinjen. Bravos största problem är att han vill imponera och göra saker som bara stora, välgödda brittiska målvakter gör. Hans vilja att accepteras är en av Citys stora brister och där har Pep ett stort problem.

 

Å andra sidan imponerar endast Liverpool som lag. Det är en riktigt dålig match och Pool har tur att Stokes reservmålvakt har en extremt dålig dag. Viasat-kommentatorn som försökte skuldbelägga Mignolet för Stokes ledningsmål hade fel. En oväntad nickskarv från fyra meters håll kan han inte lastas för.

 

Det känns inte ”Klopp-aktigt”  att som Liverpool tjonga ofta bollarna. De lever högt på Manés storhet och när han försvinner till afrikanska mästerskapen tror jag Pool börjar förlora.  Det ser med andra ord ut att vara upplagt för Chelsea.

 

Ps Ska bli ku lätt se ifall min teori håller. Kommer Leicester fortsätta rasa? Kommer West Ham stabilisera spelet och vandra uppåt, mot Europa, liksom Everton?

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

About this entry