48 lag och flera andra positiva FIFA-beslut

I dag klubbas utökningen av Herrfotboll-VM:s slutspel till 48 lag. Det är ett beslut fullt i klass med FIFA tidigare allra största och positiva beslut som att förlägga mästerskapen till rejäla, stabila demokratier som Ryssland och Qatar.

 

Genom utökningen kommer nu allas särintressen att kunna tillvaratas på ett helt annat sätt. Även om till exempel antalet HBTQ-personer inom elitfotbollen fortfarande är tämligen begränsat. Å andra sidan, när man nu inkluderar även halvprofessionella herrfotbollsspelare, dyker det kanske upp en man med mindre intresse för heteronormer. Det är i alla fall inte helt omöjligt.

 

Att utöka slutspelet till 48 länder innebär också att enbart riktiga och stora länder kan komma i fråga som arrangörer i fortsättningen. Kanada och Columbia har sagt sig vilja söka till 2026, det kan de glömma nu. Alternativet är att man som i Qatar begränsar möjligheterna till vanliga supportrar på läktarna genom att göra det logistiskt, ekonomisk och hotellmässigt omöjligt. Den fina, balanserande supporterkulturen som Sverige- Elfenbenskusten gav smakprov på kan komma att permanentas.  Detta har säkert också en gynnsam effekt på huliganismen. Förutom det faktum att t  ex rysk polis  av tradition inte är är lika förstående och kramgod som t ex sina moderna franska kollegor.

 

Hur många länder klarar av att härbärgera 48 nationer och deras supportrar – förutom USA (som faktiskt säger sig söka)  Ryssland, Kina? Kanske dags att permanenta mästerskapen i de stora fotbollsdemokratiska nationerna?   Under alla omständigheter är vägen nu utlagt för ett inkluderande Fotbolls-VM 2026 i Kina!

 

Man kommer i framtiden spela i 18 trelagsgrupper där de 32 bästa lagen går vidare till 16-delsfinalerna. De bäddar för många öppna matcher med positiv fotboll eftersom man då slipper pressen och kan ta en initial förlust bara man vinner den sista matchen.

 

Dessutom ökar spänningen. Eftersom lagen inte kan spela matchen samtidigt  kommer två få spela på tredje lagets resultat. Det innebär att det rättvisa och från korruption och manipulation helt befriande  lottningsförvarande ökar i värde och kan bi helt avgörande. Det innebär också att matcher som under decennier varit föremål för ord som svek och omoral , typ Västtyskland-Österrike och Sverige-Danmark nu kommer förpassas till museum och ersattas av massor av helt nya sådana här föreställningar.

Jag förmodar dessutom att FIFA i jämnlikhetens tecken tar det självklara beslutat och utökar även Dam-VM:s slutspel till 48 lag.

 

De eventuella kritikerna av detta kanske bäddar för att man lägger till ett lag per grupp och spelar med 64 länder i slutspelet efter 2026? Möjligheterna att utveckla slutspelet mellan världens allra, allra bästa herrfotbollsländer är obegränsade. Hade inte Erik Hamréns framgångar väckt ont blod hos oförstående, fantasilösa kritiker hade han under de här förutsättningarna kunnat sitta kvar ett par decennier till och kvalificera Sverige till inte enbart alla EM utan även också alla VM. Faktum är att det är så många positiva FIFA–beslut här att jag överhuvud taget inte kan se något negativt med detta, från mitt perspektiv som passionerad basketsupporter….