Om framgångar, ödmjukhet, träningsfilosofi, cancer, Man City och fotbollsmålvakter

Uppskattar verkligen denna långa utomordentliga intervju med Herrlandslagets och IFK Norrköpings målvaktstränare Maths Elfvendal. Den väjer inte för det svåra och komplicerade: cred både till Maths och Fotbollskanalen.

Intresserar jag mig speciellt för Bravos höst. De första matcherna, inte minst mot Zlatan och Man U, var det tydligt att de defensiva spelarna inte förstod varken taktiken eller Bravo och han var tvungen att försöka ta alltför stort ansvar för att både skyla problemen och samtidigt framstå som en bättre målvakt är legenden som tvingats lämna. Jag förstår att Pep ville inplantera sin idé och omedelbart förklara för alla spelarna varför han avpolleterat Hart men det gick alltför snabbt och misstron spred sig, framförallt på läktarna. Idag ser just uppspelsbiten mycket bättre ut men Bravo har fått mycket kritik för att han släpper in många mål – å andra sidan beror det nästan alltid på att hans backlinje står väldigt högt och är långsam och inte samspelt. Man kan säga att ifall Pep hade vågat vara lika ödmjuk som 29-årige Maths Elfendal och hans ”inskolning” hade Man City legat högre upp i EPL idag, med Claudio Bravo i laget.

Det är många spännande bitar här men en som inte berörs närmare är Maths akademiska utbildning som är både ytterst ovanlig men samtidigt är en av nycklarna till hans framgångar. Och att vara målvakt, speciellt nu när du är så aktiv med fötterna och startar uppspelen, är lite som att vara lärare. Du leder på distans men du leder och det idealiska är ifall de elva elverna inte märker det.

Annonser

About this entry