Domarnas bristande spelförståelse och annat stockkonservativt trams

Fan ska vara fotbollsdomare. Det måste vara bland det mest otacksamma uppdrag som finns. Dels får man makten att efter eget huvud avgöra och fatta beslut som ibland berör miljarder människor och får enorma konsekvenser. Dels får man ingen som helst jävla hjälp. Det finns massor av teknik att använda och fotbollens gubbvälde vägrar. Att vara fotbollsdomare är som att vara ensam säkerhetsvakt på en storflygplats.

Ibland beskylls domare för att sakna känsla för spelet. Jag tror inte att en domare måste ha spelet på hög amatörnivå för att vara i världsklass men det hjälper självfallet. Förståelsen för hur spelare reagerar och inte minst kroppsspråket är viktigt. Speciellt när man ska bedöma handsregeln i  straffområdet – vad är en naturligt hand- eller armrörelse. Det blir ofta hands när en spelare försöker blocka med ena benet långt bort från det andra. När man gör det måste man använda armarna för balansens skull – lyfta dem långt från kroppen annars trillar man omkull. Ändå blåser 9 av 10 elitdomare för straff i sådana lägen när bollen söker sig till en utsträckt arm på nära håll, trots att det är en naturlig rörelse.

 

Villareal-Barça bjöd på en nyss varnad hemmaspelare som låg på sidan straff innanför straffområdet när Messi fick chans att avsluta rakt framifrån. Försvararen ålade sig mot Messi och gjorde en fullt naturlig handbollsblock liggande på sidan. Förmodligen en av de klaraste straffar jag sett i modern tid men det spanska världsklassdomarteamet friade.

 

Ju fler domare desto fler domare som inte vågar utöva sin makt och hellre friar än fäller. Det finns en tveksamt vid domslut i straffområdet där varje domare inte är hundraprocentigt säker och därför hoppas att en assisterande, eller huvuddomaren, ska hjälpa till och bekräfta den andres, vanligtvis huvuddomarens, misstankar. Ifall de inte gör det så tvingas domaren antingen fria något han tror är ett regelbrott eller fälla på bristande indicier.

 

Jag menar att inte att ju fler kockar desto sämre soppa men den här effekten av mångdomarsystemet borde diskuteras. Och självfallet borde diskussion utmynna i videodomare som antingen på en sekund eller två  eller ifall bollen är död i nästa moment kan ta det riktiga, rättvisa beslutet. Fotbollen har inte råd att fortsätta med det här stockkonserativa tramset.

 

En bieffekt hade blivit att vi slapp det här genanta och förnedrande skådespelet där en eller flera spelare ska förklara för domaren att han gjort fel – efter att denne fattat beslutet.  En sport som är så jävla noga med konfektionsestetiken ( instoppade tröjor, uppdragna strumpor e t c) borde för fan stävja det här löjliga skådespelet.

 

Sveriges landslag för unga herrar som står på tillväxt  fick två usla domarteam. Dubbel-Anders efterlyste redan strax efter avspark i första matchen domarteam från Skandinavien som kunde flygas in och få livsnödvändig försäsongsträning. Vi led oss alla igenom första matchen och i den andra var domarinsatsen klart sämre. Att inte använda bra domarteam är ytterligare en av dess a mänga av fotbollens stockkonservativa tramserier.

 

Vid det här laget borde jag komma in på texten huvudämne men jag väljer att ställa det offside just nu. Offside och målvaktsarbetet får jag skriva mer om på tåget i eftermiddag.

 

 

Annonser

About this entry