Det är något besynnerligt över Lasse Nielsen

Fantastiskt kul att MFF värvat en snabb mittback – det var ett bra tag sedan. Själv minns jag till exempel 2016 års Djurgårdsmatch borta med stort obehag. MFF:s centrala försvar verkade trampa vatten medan Djurgårdare flöt förbi och gjorde mål. Gång på gång.

 

MFF har fyra bra mittbackar och man värvar en femte för att dels är ingen av de fyra snabb, dels  är Rasmus Bengtsson skadad. Max Wiman verkar övertygad om att det är istället för Kari Arnason, han tror stenhårt på Brorsson  – jag är övertygad om att Lasse Nielsen är Rasmus Bengtssons reserv våren 2017.

 

Det är sedan naturligt att Arnason spelar ut sitt kontrakt och lämnar som 35-åring. Ifall nu Brorsson (fyller 21 på måndag- grattis! ) utvecklas och Rasmus B. kan fortsätta spela på samma nivå. Men det är högst osäkert ifall Franz blir bättre och Rasmus blir frisk. Under alla omständigheter lär den så haussade Franz få sitta på bänken även i år.

 

Det är märkligt att en 29-åring flyttar tillbaka till Skandinavien: dels efter blott tre säsonger,  dels efter att ha varit ”late bloomer”. Rimligtvis borde han ha minst tre, fyra säsonger kvar på högsta, internationella nivå – varför då flytta till Malmö? Malmö är inget karriärval, Malmö är en lönsam ekonomisk reträttplats i skuggan av europeisk toppfotboll.

 

Är Lasse Nielsens framtidsval märkligt kan minst det samma sägas om hans förflutna. Han debuterar inte i det danska vinterlandslaget förrän han fyllt 24 år, trots att han spelet hyfsat många ungdomslandskamper. Han har gjort en ”riktig” landskamp, från bänken, sent i höstas.  DET är märkligt i fall man ska tro att han var en väldigt duktig mittback i det Gent som tog sig till åttondelsfinal förra säsongen och åkte ut mot Wolfsburg. Så många himla bra danska mittbackar finns det inte.

 

DET är märkligt att den danska Wiki-sidan över hans belgiska klubb (som senast blev uppdaterad 12 /12-16) listar fyra mediokra danskar som representerat klubben men INTE Lasse Nielsen – han som varit en fundamental pjäs under klubbens mest framgångsrika säsong!

 

Det är också märkligt att han spelade 13 matcher för sin första klubb efter Ålborg och sedan blev utlånad. Ville inte Nejmagen ha honom kvar, eller var han så otålig att han inte kunde nöja sig med Holland och 13 matcher första säsongen?

 

Det hade varit hyfsat logiskt ifall han var köpenhamnare, ifall han hade barn som skulle börja skolan men han är från Jylland och har en flickvän. Och hade ett och ett halvt år kvar på kontraktet i Belgien. Trivdes han inte, trivdes inte hans tjej? Är Lasse Nielsen en jydsk bohem som vill valde Malmö för att det är så nära till Danmark?

 

Kan det vara så enkelt som att Åge Hareide ( som tog ut honom till landslagsbänken) tipsat MFF och att MFF kan betala sådana enormt stora pengar så att det, med svensk specialskatt, innebär att han kan bo i Köpenhamn,  eller Malmö. Och bara betala hälften så mycket skatt som i Belgien, eller Danmark?  Att MFF därför kan konkurrera lönemässigt med  en belgisk toppklubb om en bohemisk dansk med hemlängtan?

 

För det här är inga Örn-pengar som man räknar med att få tillbaka. När Lasse Nielsen lämnar, senast om tre säsonger, är det knappast som värvad av en storklubb på kontinenten. Då flyttar han garanterat hem till Ålborg för gott.

 

Den enda påvisbara ”lögnen” är dock inte så betydelsefull. Han säger till Sydsvenskan att han gillar Malmö stad – efter tio dagar här i januari.

 

INGEN kan gilla Malmö stad i januari även om en uppväxt vid Västerhavet underlättar inskolningen. Ingen av kvinna född varelse kan uppskatta Malmös svinigt isande vindar, den fullständigt ostoppbara fukten och det ständiga hotet om horisontellt regn –  inte ens en halv hemvändare med fet ”sign-on-fee”.

 

Många frågor – ska bli kul att se ifall de rätas ut under försäsongen.

Annonser

About this entry