Konsten att välja försäsongsmotstånd

Ser Sjacktar Donetsk leka ut IFK Norrköping, i andra halvlek. Som kontrast till MFF-Helsingör. CL-giganterna låter bänken spela första halvlek och de är märkligt nog oinspirerade. Det är en halvlek på Norrköpings villkor: lågt tempo, avvaktande anfallsglädje och en vilsen offensivlusta.

Efter paus, det är nu jag börjar titta ordentligt gör Sjacktar två snabba. Sedan spelar de av matchen, gör några mål och efter att Norrköping reducerat på ett snyggt mål samlar de orangesvarta ihop sig och avslutar matchen med två drömmål. Fast 6-1 hade lika gärna kunnat vara 10-2. Norrköping hade ett snyggt anfall som slutade i stolpens insida och Sjacktar hade hur många bra chanser som helst. I andra halvlek.

Jag tror det är detta som skiljer MFF från hyfsade lag i Europa. Alltför många tror att man är så mycket bättre än motståndarna i Skandinavien för att man har hög lön och spelar i en rik klubb. Och spelarna vill helst inte flytta – oavsett om de får spela eller inte. MFF har samlat på sig alltför många spelare som tycker att lönen, den centrala träningsanläggningen, den fantastiska publiken, de begränsade kraven och lönen (igen) är tillräckligt. De är väldigt bekväma med situationen. Det kostade dyrt förra säsongen och borde ha väckt varningsklockor. Är det den klockan så får Arnason att tvingas panikpacka och flytta till Cypern ( fall han nu gör det)?

Scjacktar spelade sig igenom på ett tillslag och eleganta kombinationer. 5-1 var en delikatess med cirka tio passningar från backlinjen och en ”tap in” i tomt mål.  6-1 skruvade Fred runt muren och upp i krysset, nedkanten av ribban. Det var helt otagbart. Betydligt snyggare än Robbens frispark mot Werder Bremen som jag tror hemmamålvakten kunnat tippa över ifall han inte varit så rädd för att kasta sig in i stolpen.

Vad jag såg utav Norrköping så ska Niclas Eliasson slippa allt defensivt ansvar. Ett tag var han innermittfältare och totalt desorienteradi den rollen. Dessutom uppenbarligen omotiverad att göra någon som helst ansats att röra sig utan boll. Det samma gäller vanligtvis  Moberg-Karlsson så Norrköping har ett stort problem där – utan boll. Ifall Kalle Holmberg och Seb Andersson spelar kan man ju inte låta laget försvara med blott sex utespelare. Spännande att se hur Jens löser den ekvationen. För övrigt gjorde Eliasson ett närmast identiskt mål med det som Moberg-Karlsson gjorde på vinterturnén. Så allsvenska målvakter och väsnterförsvarare är varnade. Snygga mål för övrigt, likt de som Robben ofta gör.

Tror Bärkroth får sitt genombrott i år! Det är han värd! Försvinner säkert till Tyskland till sommaren.

Annonser

About this entry