Luiz frisparksmål och Glenns målvaktsförakt

 

Det var ett märkligt, rent av besynnerligt frisparksmål. Det gav 1-0 och kunde ha blivit helt avgörande för hela ligan.  Glenn Strömberg gav som vanligt målvakten omedelbart hela skulden. Utan förbihåll. Det är tråkigt att  en gammal legend uttalar sig så tvärsäkert om målvakter vars nutida arbete han varken förstår eller hyser respekt för. Tråkigt för oss och lite genant för Viasat, tycker jag.

 

När Clattenburg blåser, alltför tidigt, är varken målvakt eller mur riktigt klara. David Luiz ser det och chansar. Mignolet har inte ens hört signalen, säger han efter matchen.

 

Tyckte Bojan i studion summerar de det bra. När Clattenburg sägs ha blåst var Mignolet upptagen med annat. Men inte heller fyramannamuren var helt beredd. Coutinho är på väg att ta sin plats men när han ser Luiz anlöp och att denne troligen kommer gå på kraft vänder han sig och flyttar sig bort från muren – vilken modig lagkamrat de har i Liverpool!!!

 

Den långe spelare som står mitt i muren (Henderson?) hade kunnat nicka undan bollen i fall han hoppat en ynka decimeter. Han väljer att luta sig istället bakåt och ducka. Men om detta säger inte Strömberg ett enda ord – trots säkert tio, tolv repriser. Han skuldbelägger endast Mignolet.

 

Sedan är det ett problem med Mignolet. Ifall det är Klopp som beordrat det eller spelarna som väljer det vet jag inte men de passar inte bak till sin målvakt.

 

Man gjorde det i början av säsongen – jag tror Klopp ville man skulle spela så med en målvakt som fick motståndarna att pressa högt och sedan kunde Liverpool ställa om mot ett utspridd och deorganiserad motståndare – som mot Arsenal i premiären.

 

Nu väljer försvararna istället att antingen försöka vända sig om och tjonga bollen längs kanterna eller slå ut den till motståndarnas inkast. Det är riktigt, riktigt dåliga alternativ eftersom en del av de här blinda bollarna bryts av motståndarna väldigt högt uppe. Conte hade läst detta och det gav Chelsea ett par avslutningschanser, alldeles gratis.

 

Dessutom ser inte Mignolet bekväm ut med bollen. Vid de få tillfällen han skulle spela undan den högg Chelsea direkt. Mignolets bollbehandling och kroppsspråk uttryckte båda ungefär lika mycket smärta och obehag.

 

Så här kan det inte fortsätta. Jag tror Mignolet får en match till för att visa att man ska vara förstekeeper och att det finnas respekt och förtroende mellan honom och uteförsvaret. Annars är Karius tillbaka om tio dagar.

Annonser

About this entry