Saida-varning på den här HIF-profetian

I väntan på att jag ska skriva sanningen om HIF 2017 får ni en text från 11 april 2016 där jag berättar exakt och i detalj vad som faktiskt skulle hända resten av säsongen. Förutom att Matt P ersattes av en målvakt som var ännu sämre Tomer. Favorit i repris alltså. Jo, jag vet att jag är lite självgod nu men jag fick så mycket fan för den här, även av Bajenfans som hävdade att jag inte fattade att Hammarby  var medaljkandidater 2016.

Jag tror att 2017 blir ett mycket bättre år för HIF än 2016, bara de får bort den ytterst ansvariga, och tyvärr fullkomligt fotbollsmässigt inkompetenta styrelsen från 2016.

Ps apropå avslutningen så har kompisarna på HD fortfarande inte skrivit något negativt om Henke….

Hur fan ska det gå för HIF?

Nu har jag sett HIF i tre allsvenska matcher och det är med sorg jag konstaterar att det kommer bli en riktigt rälig säsong. Kanske så usel att man åker ut. Kval känns som en positiv förhoppning för ett lag med så lite kvalité.

De två första matcherna förlorade HIF i andra halvlek mot lag som hade alltför stor respekt för dem. När motståndarna i pausen insåg hur dåliga HIF är bakåt vågade de flytta upp, spela fysiskt och vann poäng. 1-5 borta mot Hammarby låter som om motståndarna var bra men faktum är att Hammarby var verkligt dåliga och förtjänade endast tre poäng och fem mål för att man mötte någon som var ännu sämre. Och som dessutom, till skillnad från Hammarby, saknar lagmoral. Men även individuellt finns stora brister. Ibland på grund av ungdom, vanligtvis på grund av bristande kvalité.

Säg så här: Jordan Larsson är duktig, jag gillar Christensen, det skrev jag redan före serien. Bojanic är bra med bollen men knappat av Superettanklass utan den.

Försvarsspelare som Bindelöw och Adam Eriksson hör inte hemma i allsvenskan det här året. Jesper Björkman som högerback gör det inte heller. Calle Johansson håller tveksam klass medan Peter Larsson och Helstrup väl inte är fulltränade och synkade.

Målvakten Matt Pryzdowski verkade skotträdd på första baklängesmålet. Han har helt fel position vid trean men kan knappast göra något på de övriga. Däremot visade han en så stor osäkerhet med fötterna att Helstrup inte vågade spela tillbaka till honom i slutskedet.

Förmodligen är det Henrik Larsson som tvingade honom att slå varje boll, mest insparkar på Atakora. Atakora vann som jag såg det en av sju nickdueller. En annan verkade han var på väg att vinna men tajmade då upphoppet fel och missade helt oattackerad bollen. Är Atakora verkligen Helsingborgs bäste icke-defensive huvudspelare?

Hur ofta byter tränaren ut sin lagkapten efter 30 minuter för att denne är alltför dålig? Officiellt kanske det heter att Mårtensson var sjuk men han var bara sjukt dålig. Slog bort typ varenda passning och gav bort Hammarbys 2-1 på ett genant sett. Utan tvekan gjorde Mårtensson en insats som rättfärdigade det genanta bytet – frågan är vem det är mest genant för: borde den högprofilerade, högavlönade Mårtensson som spelat i landslaget och varit i Holland skämmas mer än den tränare som gör honom till lagkapten och ser honom vara helt värdelös?

Linus Hallenius har utmärkt sig med tre aktioner på de här tre matcherna. Han gjorde en bra dribbling vid mittlinjen mot Hammarby. Han avslutade med ett skott mot öppet mål som nästan skruvade sig ut mot hörnflaggan – vänstern är inte direkt hans bästa fot va? Det av Henrik Larsson utvalda högprofilsförvärvet missade också ett friläge mot Örebro då han lyckades skjuta på målvakten. I övrigt har jag ännu inte sett Hallenius göra något rätt över huvud taget. Han springer fel, vid fel tillfällen. Han lyckas undvika alla närkamper och tvingas han ändå in i en så ser det ut som om han flyttade sig och bad om ursäkt över att han stod i vägen.  Hallenius insats de här tre matcherna kan vara det sämsta jag någonsin sett i allsvenskan. Allsvenskan sämste spelare är ingen hedervärd utmärkelse men tyvärr tror jag att Hallenius saknar konkurrens om titeln.

Vanligt kan man var ur form, misslyckas men i andra lag blir man då petad eller gör en bättre match. Efter två usla matcher belönades Hallenius med 90 minuter av Henrik Larsson och det känns bara tragiskt. Dels för att en spelare som en gång var verkligt talangfull ( om än bara på Söder) nu tvingas spela fast det är så uppenbart att han absolut inte borde det. Dels för att Henrik Larsson har så stora brister som tränare.

Alla de fotbollsexperter i media som hyllat Henrik Larsson som tränare – både i Landskrona Bois och nu i HIF, kan inte de träda fram och berätta, i detalj, vad det är som gör honom så bra?  För jag själv kan inte riktigt se vad det är som gör honom så framgångsrik: är det strukturerna i HIF:s osynliga anfallsspel. Eller värvningar av stora offensiva namn som Hallenius och Astrit? Är det oförmågan att förstå försvarsspelets grunder som gör att han varje vår misslyckas så kapitalt med backbesättningen? Är det förmågan att ständigt ta ut fel spelare? Är det oförmågan att motivera laget och få spelarna att prestera bättre, eller åtminstone få dem att offra sig för laget?

Förmodligen får jag vänta ytterligare några omgångar på svaret. Typ lagom till EM-uppehållet då HIF ligger bland bottenlagen och Henrik inte längre tycker det är kul att vara tränare i HIF utan avgår. Då, men först då, kommer ”experterna” våga skriva något negativt om Sveriges näst bäste fotbollsspelare genom tiderna.

 

 

Annonser

About this entry