Zlatan, Arsenal och ”Malmo”

Ibland behövs en påminnelse om att all fotbollsjournalistik i The Guardian inte är bra. Vanligtvis är den oerhört välskriven och kunnig. Ibland, som i fallet Daniel Taylors ”sportblog” om Zlatan, Wenger, Man United och konsekvenserna av att byta manager, är den bara dålig.

 

Taylor inleder med att berätta ungefär hur det gick till när Zlatan köpte sitt hus på Limhamnsvägen i Malmö. Jag har hört en något annorlunda version, av vänner till säljarna men det spelar mindre roll. Taylor menar att att det tagit lång tid för Man United att rehabilitera sig efter att Alex Ferguson pensionerade sig och att de två som ska ha cred för att det nu går bättre är Mou och Zlatan, inga andra. Han fortsätter med att dissa Moyes och Van Gaal. Taylor använder till och med statistik för att varna för hur illa det kan gå för Arsenal ifall de gör sig av med Arsène Wenger.

 

Fransmannen själv, beskrivit i en annan text, funderar som bäst på ifall han ska skriva på en förlängning av kontraktet med två eller fyra år….

 

  1. Det är fel att jämföra en vinnande klubb ( under AF) med en som i princip inget vunnit på 10 år ( under AW). Man Uniteds näste manager kunde bara förlora, näste manager i Arsenal kan i princip enbart vinna.
  2. Man Uniteds ledning gjorde några fullkomligt obegripliga val. David Moyes var en ordinär, brittisk manager vars huvudsakliga kvalifikationer uppenbarligen inte var som vinnare utan att han delade Fergusons skotska bakgrund.  Att han sedan inte fick några pengar att förnya det ålderstigna laget med gjorde inte saken bättre. I historiens ljus framstår Moyes korta sejour på Old Trafford allt mer som en slag ”manager-målvakt”, någon som tar alla böter, all skit för någon annan.

Denne ”andre” var obegripligt nog en manager som bara vunnit med lag som spelat extremt defensivt, och som aldrig kunnat ta kritik.

  1. I brist på förmåga att analysera varje fall, klubb och manager för sig, försöker Taylor finna en formell, någon slags sanning vad gäller managerbyten och framgång.  Det är inte speciellt smart, eller bra fotbollsjournalistik.
  2. Arsenal har en trupp och ett lag som är väl så bra som vilken annan konkurrent i England, och nära på i Europa. Ändå misslyckas de så fatalt både i EPL och CL. Deras kapitulation i München liknande i mångt och mycket uppträdandet de elva i Barça gav i Paris. Det handlar om oerhört duktiga fotbollsspelare som saknar en manager/tränare som leder och motiverar dem. Det är så nära ett kollektiv rop på ”hjälp” som man kan komma i den här världen. Jag är övertygat om att Luis Enrique oförmåga att leda laget, köpa in och använda fel spelare resulterar i att han inte har samma jobb om ett halvår. Jag förutsätter att inte heller Arsène Wenger har det.

 

Ps Om inte annat så glädjer det säkert Stefan Holm att The Guardian i den här texten varit väldigt noggrann med alla namn, apostrofer, ”circumflexer” med mera  men kallar min och Zlatans hemstad för ”Malmo”…

 

Annonser

About this entry