Straffar, målvakter, CR7, Trump, Glenn och rasism

Två intensiva TV-fotbollsdygn och två saker framstår som speciellt intressant, utifrån mitt målvaktsperspektiv.Straffräddningar och målvaktens uppspelsfot.

 

Monacos Falcao och Sevillas Correa båda räddade straffar, efter solklara domarbeslut. När ingen, varken förövarna eller någon lagkamrat går till domaren för att åtminstone markera missnöje offentligt vet man hur pinsamma och klumpiga förbrytelserna varit.  I det sammanhanget vill jag påpeka att jag tror Agüero får det gula för alla lyckade filmningar han genomfört. Domaren har sett många kollegor luras och ville nu hämnas rejält. Jag lutar åt straff men det gula är under alla omständigheter en överloppsgärning, en överdrift men ett senkommet tack för senast från Europas elitdomarkår.

 

I båda fallen tar den fällde själv straffen och slår den otroligt dåligt. Förmodar Falcao är förste straffläggare men knappat Correa. Spanjorten verkar nervös och jag tror han avslöjade sig genom att titta mycket på Schmeichel, med flackande blick, något som naturligtvis dansken registrerade.  Ju mer du tittar desto troligare är det att du inte bestämt dig, att du tänker låta målvakten chansa och sedan rulla in den. Schmeichels räddning är relativt lätt med tanke på omständigheterna. Han lurar den orutinerade Correa med ett steg åt vänster och kastar sig sedan åt höger. Det enda problemet är att så här dåliga straffar ibland går under armhålan på målvakten. Dansken viker ned armbågen och räddar ungefär som en hockeymålvakt går ned med ena underbenet längs isen.

 

Leicester ska tacka Schmeichel  för ett hyfsat utgångsläge i returen. Det var någon som dissade dansken för att ha en mindre bra säsong. Det jag sett av honom har nästan uteslutande  varit av fantastiskt bra kvalité, typ topp 5 i världen. Jag tror Pep Guardiola önskar Leicester åker ut så han kan värva Schmeichel till City. För de behöver verkligen en ny målvakt. Bravo är ingen världsmålvakt och saknar Peps förtroende.  Willy Caballero är klassen sämre än Bravo. Och det är väl knappast aktuellt att plocka hem Joe igen.  Tror Pep är alltför stolt för det. Dessutom var inte alla Romas mål i helgen otagbara för Torinokeepern.

 

Monacos Falcao slår i princip en likadan straff som Correa men Will Caballero behöver inte ens finta. Han bara står kvar, förmodligen var Falcaos straffar väl analyserade. Falcaos straff är nästan obegripligt dålig. Generellt sätt har jag en känsla av att målvakter på elitnivå tar fler straffar nu än förr fem, tio år sedan. Oc hatt det blir allt mer vanligt att målkåta forwards tar straffarna istället för specialister med lägre lön och färre följare i social medier.

 

Caballero sparkade i marken och det ledde till att Monaco fick bollen och att Falcao ett par moment senare gjorde en Henrik Larsson-liknade språngnick. omgiven av tre försvarare som ingen tog ansvar.  Glenn Strömberg var naturligtvis inte sen att som traditionen bjuder genat skuldbelägga Caballero och återupprepade felaktigheterna om att målvakter ska tjonga i väg bollen och inget annat. Uppenbarligen tycker ingen på Viasat att Glenn har fel, eller vågar ifrågasätta mittfältsikonens dogmer. Det är lite tragiskt med tanke på vilken genomslagskraft Glenns visdomar har runt om i Fotbollssverige. Det är ju inte direkt så att vi har ett överskott av varken unga, lovande manliga fotbollsmålvakter, eller tyckare i TV-studiorna som förstår och kan analysera målvaktsrollen på ett kunnigt och rättvist sätt.

 

Världens bäste straffmålvakt, Valencias Diego Alves, pressades hårt av Madrid. De pressade väldigt högt så brassen drog i väg en passning ut på högerkanten, nära mittlinjen – på läppen på en lagkamrat som löpte framåt. Denne tog med sig bollen, passade längs sidlinjen i nästa tillslag och sedan ett låg inlägg till Zaza som tog emot, vände och gjorde ett drömmål. Vad kommentatorerna glömde nämna, och repriskameran inte visade var att Alves underbara passning var helt avgörande för anfallet – han borde ha en tredjeassist. Det visar också hur effektivt det kan vara att, som Pep och många andra vill, locka upp motståndarna i en hög press. Madrid blottade sig totalt, det händer inte jätteofta, speciellt inte med en italiensk tränare.  Lite cred även till Cristiano Ronaldo för hans grymma nick. Lika imponerande var den som att en del övriga aktioner var direkt dåliga.  Det känns som han ibland glimtar till men att han har tappat en del. Kanske längtar han efter att en sista jättelik transfer till typ PSG?

 

Är det Johan Arneng som är den duktige, analytiske experten i Eurosport som kanske inte alltid framstår som en retorisk gigant?  Han prisade i alla fall länge, väl och vid upprepade gånger hur fundamental Juan Meta och hans utgångsposition som ytter är för Man Uniteds anfallsspel. Just detta Bojan Djordjic sågade så totalt för några veckor sedan. Det är inte lätt att vara fotbollsexpert…

 

Allra sist men kanske viktigast: rasismen bland utländska fotbollsexperter. Lyssnar på det engelska paret på Youtube och han skyller Sarabias nickmål till 1-0 för Sevilla på Musa – den afrikanske anfallaren/offensive mittfältaren. Där är alltså två anfallare i boxen och fyra försvarare – ändå tvekar engelsmannen inte att helt dissa Musa för målet. Fördjävligt och liknar lite Glenns ständiga dissande av målvakter även om den absolut inte har med rasism att göra.  Men att alltid göra en speciell grupp ansvarig för alla misstag som begås – där har de något gemensamt, även med Trump och hans likar.

 

Längtar till Brexit börjar fungera och den engelska rasism kommer ut ur garderoben och blir lagstadgad. Så att ingen längre behöver förneka att den här djupt rotade engelska kulturtraditionen existerar.

 

 

Annonser

About this entry